1.600 de căței cu stăpân de pe raza Sectorului 6 vor fi sterilizați și microcipați gratuit, în perioada următoare

1.600 de căței cu stăpân de pe raza Sectorului 6 vor fi sterilizați și microcipați gratuit, în perioada următoare, în cadrul unei ample campanii demarate de Primăria Sectorului 6.

  • Doritorii au început deja să sune pentru înscrieri, iar primele proceduri medicale se vor face chiar din această săptămână. Medicul veterinar implicat în campanie vine cu detalii și recomandări pentru proprietarii de animale. 

Începând de miercuri, 4 octombrie, și până la finalul acestui an, locuitorii Sectorului 6 au ocazia să-și sterilizeze și să-și microcipeze gratuit animalul de companie, printr-o campanie a Primăriei Sectorului 6, pentru care a fost alocat un milion de lei.

Banii vor asigura transportul, procedurile medicale, tratamentul postoperator și înregistrările în RECS pentru aproximativ 1.600 de patrupede.

În felul acesta, stăpânii cățeilor vor putea intra în legalitate, scapă de grija eventualelor amenzi, prevenim înmulțirea necontrolată a câinilor, dar și accidentele.

  • Calendarul sterilizărilor și microcipărilor 

Luna trecută, angajați ai Primăriei Sectorului 6 au mers în comunitate, la gospodăriile, sediile, terenurile celor care dețin câini, au împărțit flyere cu informații și date de contact pentru înscrieri. Din această lună, demarăm acțiunea propriu-zisă.

Miercuri, 4 octombrie, echipa de medici veterinari va merge pe teren, pentru a identifica patrupedele din gospodării și a face primele microcipări (pe loc, în gospodărie). De săptămâna viitoare se vor face, în paralel, și sterilizări (într-un cabinet mobil).

Până la finalul anului, se vor face exclusiv sterilizări, microcipări, înregistrări în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Ce trebuie să știe stăpânii de căței 

  • Sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS sunt obligatorii prin lege. Ele sunt benefice atât pentru sănătatea și siguranța cățelului, cât și pentru proprietar, dacă vrea să nu riște amenzi (cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei).
  • Absolut totul este gratuit, inclusiv transportul și tratamentul postoperator.
  • Este nevoie de programare pentru aceste servicii, la numărul de telefon: 0760 257 402. Cum bugetul alocat este limitat, proprietarii cățeilor sunt sfătuiți să se grăbească. Se merge pe principiul „primul venit, primul servit”.
  • Câini mari, agresivi, care „nu se dau prinși și scoși din curte”, pot fi tranchilizați de la distanță, în siguranță. Echipa de medici veterinari se ocupă de tot.

Detalii despre sterilizare 

  • Se face la un cabinet mobil, aflat în fiecare zi într-o zonă din sector.
  • Masculii se pot steriliza începând cu vârsta de 6 luni, iar femelele de la 8-10 luni. Această procedură medicală se poate face și e utilă până la 7-8 ani, dacă vorbim de un câine de talie mare, respectiv până la 12-14 ani, la un câine de talie mică.
  • Operația este simplă, se face sub anestezie totală, durează maximum 20 de minute și nu este dureroasă. Se folosesc ace atraumatice și fire resorbabile.
  • Cu 24 de ore ÎNAINTE de operație, câinele nu trebuie să mănânce nimic. Poate doar să bea apă. Apoi, DUPĂ operație, până a doua zi, nu trebuie să mănânce, nici să bea apă. Se urmează un tratament cu antibiotice și antiinflamatoare.
  • Un câine sterilizat poate să se îngrașe mai repede, astfel că trebuie să aibă o dietă un pic mai redusă.
  • Avantajele sterilizării: reduce tendința câinilor de a fugi de acasă, îi face mai liniștiți, mai calmi, previne perioadele de năpârlire din cauze hormonale, previne apariția unor boli grave, atât la femelă, cât și la mascul.

Mit demontat de medicul veterinar 

„Să aștept ca femela să facă măcar o dată pui?”.

Este o dilemă a multor stăpâni de căței. Răspuns: nu e cazul! Ideea că femela trebuie să facă pui o dată în viață e doar un mit, susține medicul veterinar Gabriel Băciucu, implicat în campanie: „După ce face pui, ligamentele ovariene ale femelei devin mai lungi, mai elastice, ceea ce îl ajută pe medicul veterinar la operația de sterilizare. Deci doar pe medic îl ajută. Asupra animalului, o eventuală sarcină nu are nicio influență”.

Detalii despre microcipare

  • Nu e deloc dureroasă, se face fără atestezie, chiar la domiciliu, și durează câteva secunde. Animalul simte doar o mică înțepătură, ca la injecție;
  • Cățelul poate fi găsit mai ușor, în cazul în care se pierde;
  • Cip-ul, de dimensiunea unui bob de orez, conține date importante despre câine (nume, vârstă, istoric medical, datele de identificare a stăpânului);
  • După implantare, medicul veterinar introduce datele din cip în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati