1 an de MINA: 300.000 de vizitatori și un nou spectacol multimedia „Cei mai faimoși pictori clasici români”

MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, sărbătorește un an de la deschidere cu peste 300.000 de vizitatori și 9 spectacole imersive expuse până în acest moment.

Cu ocazia acestei aniversări, pe 13 septembrie, MINA lansează o nouă producție multimedia ce pune în valoare lucrările celor mai importanți pictori clasici români: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza.

  • Această producție imersivă reinterpretează peste 60 de tablouri iconice și schițe, selectate din colecțiile muzeelor de artă naționale: Pinacoteca/Muzeul Municipiului București, Muzeul Theodor Aman/Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul de Artă din Constanța. Printre ele se numără opere de artă românești celebre precum „Carul cu Boi”, „Albăstrele”, „Unirea Principatelor” sau „Cap de copil”. Show-ul este prezentat de George. inovație BCR și co-finanțat de AFCN.

Spectacolul este realizat în colaborare cu cele 7 muzee din țară, iar selecția este curatoriată de Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București – Pinacoteca și promovează patrimoniul cultural românesc prin aplicarea noilor medii pentru păstrarea și transmiterea moștenirii culturale naționale.

  • Producția artistică și tehnică este realizată de propriul studio al MINA Museum, MINA Studios, iar muzica originală și efectele sonore sunt realizate de George Popa. Spectacolul „Cei mai faimoși pictori clasici români: O călătorie imersivă în arta românească” oferă o abordare inovatoare a artei celor patru pictori faimoși, aducând la viață elemente din lucrările lor prin animație, realizată cu cele mai noi tehnologii, printre care și inteligența artificială.

Adresat unui public larg – de la tineri și părinți, la copii, rezidenți și turiști – spectacolul are scopul de a stimula interesul pentru arta vizuală românească. „Cei mai faimoși pictori clasici români: O călătorie imersivă în arta românească”, va fi disponibil între 13 septembrie 2024 și 1 martie 2025 în spațiul MINA și va face parte din agenda zilnică a muzeului. Prin intermediul acestei inițiative, MINA urmărește să creeze o experiență educativă și captivantă, în care artele frumoase intră în dialog cu noile medii tehnologice, oferind o incursiune profundă în universul creativ al pictorilor români.

Alegerea și reinterpretarea acestor lucrări printr-un spectacol imersiv urmărește să crească vizibilitatea și aprecierea artei românești. Într-un context global unde expozițiile imersive dedicate unor artiști internaționali, precum Van Gogh și Monet, sunt foarte populare, „Cei mai faimoși pictori clasici români: O călătorie imersivă în arta românească” oferă o oportunitate unică de a pune în valoare contribuția și influența artiștilor români în patrimoniul cultural universal.

Acest proiect nu doar că aduce în prim-plan operele marilor pictori români, dar promovează, în același timp, o înțelegere mai profundă a artei și culturii românești într-un context internațional contemporan. „Cei mai faimoși pictori clasici români: O călătorie imersivă în arta românească” contribuie astfel la dezvoltarea scenei de arte new media din România și la revitalizarea valorilor de patrimoniu, oferind publicului o experiență care îmbină inovația tehnologică, exprimarea artistică și participarea activă.

Spectacolul marchează aniversarea de un an de la deschiderea MINA, Museum of Immersive New Art, primul spațiu imersiv din România. Lansarea acestui show deosebit subliniază angajamentul muzeului de a inova constant în domeniul artei și tehnologiei, oferind publicului o nouă oportunitate de a explora patrimoniul cultural românesc într-o formă modernă și captivantă. „Aceasta imersiune prin intermediul artelor este precum o navigare cromatică pe mari interioare ale senzitivului și sentimentelor. Printr-o astfel de călătorie ajungi să explorezi propriile reflexii adânc îngropate sub presiunea unui cotidian zgomotos și adesea insipid. Iată ce ne oferă astăzi MINA și proiectul său aniversar!”, a declarat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

  • Proiectul își propune să atragă atenția turiștilor și vizitatorilor capitalei care sunt interesați de experiențe culturale. Prin colaborarea cu Muzeele de Artă din țară, va fi oferită o reducere de 20% pentru biletele la spectacolul imersiv pentru cei care vizitează în prealabil unul dintre muzeele din București, Brașov, Cluj, Constanța, Galați sau Iași și prezintă biletul de intrare emis de instituțiile muzeale anterior menționate.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati