1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Gabriela Firea: Ocrotirea persoanelor în vârstă ar trebui să fie o prioritate pentru guvernanți

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice senatorul PSD Gabriela Firea le amintește guvernanților că ”ocrotirea persoanelor în vârstă ar trebui să fie o prioritate”. Ea spune că, pe perioada mandatului de primar, a demarat mai multe proiecte pentru bătrâni, ”proiecte în premieră națională dedicate lor”.

Gabriela Firea spune ca a sărbătorit această zi în avans, alături de Organizația de Femei Social Democrate a Municipiului București, ”cu flori, prăjituri și veselie”, pentru a le arăta celor vârstnici că nu sunt singuri ”în aceste vremuri tulburătoare și extrem de dificile”.

În plus, ea a amintit câteva proiecte demarate anii trecuți, în perioada când era primarul Capitalei și despre care spune că acum ”sunt suspendate, deși sunt esențiale și indispensabile pentru cei bătrâni, bolnavi și singuri.”

”Am inițiat proiecte în premieră națională dedicate lor. Amintesc doar câteva dintre acestea, desfășurate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București, instituție înființată pentru a îi ajuta și sprijini permanent:
· Celebrarea famiilor care au împlinit 25, 50 și 75 de ani de la căsătorie (peste 7500 beneficiari) și a centenarilor bucureșteni (155 beneficiari). Aceștia au beneficiat de sprijin financiar în valoare totală de peste 10 milioane lei.
· Lumina ochilor – acordarea unui sprijin financiar de 250 lei pentru cumpărarea unei perechi de ochelari (peste 2660 beneficiari)
· Cosul solidarității – livrarea de alimente și produse sanitare necesare în pandemie pentru seniorii singuri și aflați în stare de vulnerabilitate (2600 beneficiari)
· Call center pentru seniori în perioada stării de urgență (peste 10.000 beneficiari)

Alte proiecte dedicate seniorilor au fost realizate de Direcția de Asistență Socială a Municipiului București, de exemplu acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, în parteneriat cu Crucea Alb-Galbenă, asigurarea unei mese calde la domiciliu, precum și a unor pachete de alimente sau medicamente.

Persoanele vârstnice din București au beneficiat de aceste proiecte, până anul trecut. În prezent, sunt suspendate, deși sunt esențiale și indispensabile pentru cei bătrâni, bolnavi și singuri.”, a precizat senatorul PSD.

Ocrotirea persoanelor în vârstă ar trebui să fie o prioritate pentru guvernanți

De asemenea, prim-vicepreședintele social-democrat spune ca aceste proiecte ar trebui replicate la nivel national și implementate în toate comunitățile, pentru că ”ocrotirea persoanelor în vârsta, grija permanentă pentru nevoile lor ar trebui să fie o prioritate pentru guvernanți.”

”În alte state, precum Israel, există ministere pentru ocrotirea persoanele vârstnice, programe de sprijin financiar, asistență medicală și psihologică. În alte state, vârstnicii sunt tratați cu respect, atenție, grija, iubire, adică tot ceea ce ei au făcut, de-a lungul timpului, în calitate de părinți sau bunici, pentru fiecare dintre noi.

Sper că măcar astăzi si maine, când toată lumea întreagă îi aniversează pe cei vârstnici, și guvernanții noștri să se gândească, măcar un minut, la problemele și nevoile lor…Iar dacă nu o fac, le amintesc cuvintele Arhimandritului Ioanichie Bălan: Fericiţi sunt tinerii, fii şi nepoţi, care poartă mare grijă de bătrânii lor, de cei bolnavi şi văduvi şi de cei părăsiţi, care se află în spitale şi azile de bătrâni! Iar cei ce persecută, ocărăsc şi chiar lovesc pe părinţii lor bătrâni şi bolnavi, vor lua grea osândă de la Dumnezeu.”, conchide Gabriela Firea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati