110 membri ai echipajului fregatei Regina Maria au Covid

110 membri ai echipajului fregatei Regina Maria au fost diagnosticați cu Covid, în urma unei testări făcute luni, în Turcia, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Navale.

Fregata „Regina Maria” și-a încheiat, mai repede decât era planificat, misiunea NATO la care participa, în Marea Mediterană.
Asta, după apariția primelor două cazuri de militari infectați cu noul coronavirus, la sfârșitul săptămânii trecute.

Nava a acostat vineri, 13 noiembrie, în portul militar Constanța, după care a fost pusă în aplicare procedura operațională pentru identificarea și managementul persoanelor simptomatice / asimptomatice sosite în țară, elaborată de Centrul Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Dintre cei 235 de membri ai echipajului prezenți la bord, 110 persoane au fost confirmate cu infecție SARS CoV-2, la testarea realizată luni, 9 noiembrie, în Turcia”, potrivit unui comunicat de presă.

Nu sunt cazuri grave

Statul Major al Forțelor Navale anunță că nu au apărut probleme deosebite în starea de sănătate a militarilor de la bord, majoritatea dintre cei infectați fiind asimptomatici.

Doar patru persoane au simptome ușoare (tuse, subfebrilitate, pierderea gustului și mirosului).

Toți militarii infectați de la bordul fregatei vor fi evaluați medical la Spitalul Militar Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT), instalat pe Stadionul „Portul” din Constanța.

Ceilalți militari din echipajul navei, care au avut rezultat negativ, dar au fost în contact direct cu militarii confirmați COVID-19, vor intra în carantină instituționalizată, urmând a fi retestați.

Toți sunt tratați la Spitalul Militar Constanța. Doar 4 au simptome ușoare

Comandantul Spitalului Militar Constanţa, Aurel Trană, a declarat ulterior că primii marinari militari de pe fregata „Regina Maria” infectaţi cu COVID-19 au ajuns în evaluările cadrelor medicale şi aceştia vor veni în trei serii, 70 în cursul acestei zile, iar 40 sâmbătă, scrie spotmedia.ro.

El a precizat că starea lor de sănătate este bună, doar patru dintre militari având simptome uşoare. Aurel Trană a afirmat că aceştia vor fi investigaţi la Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT) Constanţa, după ce fusese şi varianta de a-i duce la Spitalul Militar din municipiu.

„Au ajuns marinarii. Odată cu ajungerea în ţară intră pe procedurile naţionale de evaluare şi eventual tratament, pentru cei care necesită tratament. Deja prima parte dintre militari sunt în spital la noi. Am avut variante de a-i duce la Spitalul Militar sau dacă sunt locuri încă aici, să îi aducem aici pentru că aici (n.r. – la SMMIT) circuitele sunt mai uşor de respectat şi avem doar pacienţi COVID aici.

Da, sunt mulţi, dar îi aducem pe rând pentru că şi capacitatea de evaluare a noastră nu este foarte mare, astfel încât vor fi aduşi în trei tranşe: 35, 35 şi următorii 40 mâine dimineaţă. Azi vor fi 70 şi mâine 40. Starea lor este foarte bună. Chiar am vorbit cu dumnealor când au ajuns, doar patru au spus că au ceva simptome uşoare, atât, în rest starea dumnealor e foarte bună”, a afirmat directorul Spitalului Militar.

El a precizat că unii dintre marinari ar putea fi internaţi, iar ceilalţi să meargă în izolare la domiciliu.   

„Toţi pacienţii sunt evaluaţi ca şi toţi ceilalţi pacienţi pozitivi. O parte dintre ei, după evaluare, dacă necesită internare, vor rămâne la noi, o parte vor merge la domiciliu, dacă au condiţii de izolare la domiciliu şi o parte vor rămâne în izolare instituţionalizată în spaţii puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale”, a explicat Aurel Trană.

Întrebat cum s-au putut infecta militarii pe navă, comandantul Spitalului Militar Constanţa a spus că nu știe și că nici nu își poate da cu părerea, pentru că nu a lucrat niciodată pe vapor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati