14 martie este ziua numărului Pi

3,14 reprezintă raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul său, dar acest număr poate fi definit şi ca raportul dintre suprafaţa unui cerc – cea mai elementară formă bidimensională care poate fi desenată – şi pătratul razei sale.

Numeroase formule din fizică, inginerie şi matematică demonstrează faptul că acest număr cu zecimale reprezintă una dintre cele mai importante constante din formulele de calcul.

Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să determine o valoare aproximativă, suficient de precisă, pentru acest număr, şi să-i înţeleagă natura.

Contrastul dintre simplitatea definiţiei sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii.

sursa: europafm.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati