170 de lucrări realizate de Dalí vor putea fi văzute în București, la expoziția eveniment “Universul lui Salvador Dalí”

0
387

Între 13 decembrie 2023 și 12 mai 2024, ARCUB prezintă, pentru prima dată la București, cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale celebrului artist Salvador Dalí.

  • Expoziția-eveniment „Universul lui Salvador Dalí” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, și prezintă 170 de lucrări – sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului Salvador Dalí.

Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecție privată ce conține lucrări semnate de Salvador Dalí, aparținând renumitului colecționar de artă Beniamino Levi. Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și cuprinde cele mai multe lucrări originale ale celebrului artist spaniol din Europa.

„Arta mea este o oglindire, una dintre multitudinea de oglindiri a ceea ce înfăptuiesc, scriu, gândesc.” – Salvador Dalí

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora versatilitatea și imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selecție de creații originale ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă și chiar design de mobilier.

Dintre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de 5 luni, la ARCUB – Hanul Gabroveni, amintim sculpturi în bronz și incrustate cu pietre prețioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: Dansul timpului – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creației lui Dalí, elefanți cu picioare supradimensionate, Dansatoarea Daliniană, ale cărui ritmuri denotă omagiul adus de Dalí flamenco-ului și ținuturilor natale, Venus spațială, una dintre piesele centrale ale expoziției ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dalí: ceasul, furnicile și oul, Alice în Țara Minunilor, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, Femeia cu cap de trandafiri, simbol al frumuseții feminine pure, al tinereții eterice. 

„Universul lui Salvador Dalí” la ARCUB cuprinde, totodată, sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța, material care pentru Dalí reprezenta un mediu ideal pentru „expresia metamorfozei”, respectiv percepția sa suprarealistă asupra realității.

Sculpturi precum Venus cu sertare, Rinocerul Chippendale captează esența materiei lichide, moi, și transformarea ei misterioasă în material dur. Miniaturile din aur expuse denotă sursa de inspirație a lui Dalí din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar și monedele sale.

Expoziția îl dezvăluie pe Salvador Dalí și în ipostaza de ilustrator, cu explorări pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise și elemente distorsionate, precum și teme clasice din literatură, regăsite în Mult zgomot pentru Shakespeare. Printre exponatele ce vor cuprinde întregul spațiu expozițional ARCUB – Hanul Gabroveni se va afla și faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce amintește de versatilitatea lui Salvador Dalí și modul unic în care transpunea în arta sa sursele sale de inspirație.

Ilustrând varietatea de teme și simboluri ce formează universul distinct al creației lui Salvador Dalí, de la elefanți, rinoceri, ceasuri fluide ce sfidează duritatea materiei, la fluturi, îngeri, feminitate și sexualitate, expoziția oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui DalÍ, evidențiind influențele și experimentele sale, precum și evoluția sa ca artist. Evenimentul organizat de ARCUB oferă vizitatorilor șansa de a se pierde în universul captivant al lui Salvador Dalí, unde realitatea și visul se întrepătrund, o ocazie unică de a călători în universul unui geniu și de a experimenta o varietate de forme artistice care definesc amprenta inconfundabilă a acestuia.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă publicului și posibilitatea de a cunoaște operele lui Salvador Dalí prin intermediul realității virtuale. Experiența VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creațiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, și va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dalí.

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB vor fi disponibile începând de miercuri, 18 octombrie 2023 și vor putea fi achiziționate la prețuri variabile în funcție de categorie, de pe arcub.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani 84-90).

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.