STB se împrumută cu 360 de milioane de lei, ca să cumpere cele 40 de tramvaie de la Electroputere Pașcani

Societatea de Transport București (STB) ar urma să contracteze un împrumut de 363.000.000 de lei, în vederea achiziționării a 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.

Proiectul de hotărâre, introdus pe ordinea de zi suplimentară, a fost aprobat, miercuri, de către Consiliul General al Capitalei, cu 42 de voturi favorabile, notează Agerpres.

Conform proiectului, se aprobă garantarea de principiu de către Municipiul București, prin veniturile proprii, a unui credit de investiții în valoare de 363.293.815 lei, ce urmează a fi contractat de către STB.

Contractarea creditului a fost solicitată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI).

Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri, cu podea coborâtă, furnizate de Electroputere VFU Pașcani. Obligativitatea finalizării acestei achiziții a fost stabilită prin decizie definitivă a instanțelor de judecată, se menționează în document.

Consilierul municipal PSD Marian Artimon a declarat marți, în ședința Comisiei economice, că STB plătește penalități de 20.000 de euro pe zi, după ce instanța a decis că societatea trebuie să finalizeze procedura de achiziție demarată în 2019, prin cumpărarea celor 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.

În septembrie 2022, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a transmis Direcției Naționale Anticorupție (DNA) o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la Societatea de Transport București (STB).

‘Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației’, anunța Nicușor Dan, pe Facebook.

El se întreba de ce conducerea STB de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale și de ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri, în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi.

‘Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani, care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate’, a adăugat Nicușor Dan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati