2.700 de camere de supraveghere în Sectorul 2. Poliția Locală vrea să le integreze într-un singur dispecerat de monitorizare

Într-un document oficial, remis de către Poliția Locală a Sectorului 2, instituție aflată în subordinea primarului USR Radu Mihaiu, este menționat că, la nivelul acestei unități administrativ-teritoriale se află montate cel puțin patru sisteme de supraveghere video constând în nu mai puțin de 698 de camere de luat vederi, potrivit jurnalul.ro.

Aceste camere au fost montate începând cu anul 2009, până în anul 2016 și sunt monitorizate din mai multe centre specifice, amplasate atât în sediul Primăriei Sectorului 2, cât și la Secția 8 de Poliție sau la Brigada de Poliție Rutieră. Acum, Poliția Locală a Sectorului 2 se pregătește să-și construiască un nou sediu central, în Șoseaua Pantelimon, motiv pentru care, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, a contractat lucrări de integrare a acestor sisteme „Big-Brother” într-un singur dispecerat. Iar afacerea scoate de la bugetul instituției, conform unui anunț de atribuire publicat zilele trecute, nu mai puțin de 1.330.000 de euro cu tot cu TVA.

Achiziția făcută de Poliția Locală a Sectorului 2 poartă denumirea de servicii de proiectare și execuție privind modul de integrare a dispeceratelor de monitorizare și supraveghere video existente în cadrul Poliției Locale Sector 2, inclusiv al instalațiilor de curenți slabi aferente clădirii noului centru de monitorizare ce urmează a fi construit în Șoseaua Pantelimon nr. 27, la sediul central al autorității contractante.

Potrivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), aceste servicii contractate constau, pe de o parte, în lucrări de realizare a infrastructurii pentru cabluri aferente echipamentelor relocate ale dispozitivelor de monitorizare video, pe de altă parte în relocarea acestor echipamente în noua clădire a Poliției Locale a Sectorului 2 și la subsolul actualei clădiri a instituției respective.

De asemenea, o altă componentă a contractului constă în integrarea acestor dispecerate de monitorizare, dar și în instalarea de instalații de curenți slabi asociate parțial sau total echipamentelor relocate, cum ar fi rețelele de calculatoare, sistemul de stingere a incendiilor din centrul de date, sistemele de aer condiționat pentru date, sistemul UPS, instalațiile electrice, instalația de control-acces, rețelele de telefonie IP și asociate, covorul antistatic și pardoseala tehnică.

Achiziție prin procedură simplificată

Pentru această achiziție de servicii, Poliția Locală a Sectorului 2 a organizat o procedură simplificată, nu o licitație deschisă, care s-a finalizat în data de 28 octombrie 2021, prin încheierea unui contract, având numărul 41/2021, în valoare de 5.474.607 lei fără TVA, respectiv de 6.514.782,33 de lei cu TVA inclusă (1.330.000 de euro).

Acest contract a fost încheiat de către autoritatea contractantă cu doi agenți economici. Este vorba despre SC GTS Telecom SRL și despre SC Helinick SRL.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), primul furnizor, SC GTS Telecom SRL, este o companie fondată în anul 1993 și care, în prezent, este deținută de doi asociați persoane juridice străine. Mai exact, acționarii sunt GTS Central European Holding BV și Carduelis BV, ambele cu sediul în Olanda.

Cel de-al doilea furnizor contractat de Poliția Locală Sector 2, SC Helinick SRL, este o companie înființată în anul 1991, care, în prezent, îi are drept asociați pe Ioan Marius Retegan (cu 64%), Claudia Retegan (20%), Adrian Laurențiu Bartha (3%), Cristian Manea (3%), Adrian Ioan Adam (1%), Viorel Gabriel Tules (3%), Nicușor Vasile (3%) și Alin Emura (3%).

Patru sisteme de monitorizare, amplasate începând cu anul 2009

Din  caietul de sarcini care a stat la baza acestui contract încheiat de Poliția Locală a Sectorului 2, aflăm că, pe raza administrativ-teritorială în cauză, de mai bine de 12 ani, a fost montată o adevărată rețea de camere de supraveghere video.

Astfel, în anul 2009, Poliția Locală a instalat un prim sistem de supraveghere video IP, constând în 90 de camere video, dispuse în 31 de locații și intersecții ale principalelor artere de circulație din Sectorul 2. Aceste camere erau monitorizate dintr-un dispecerat central și din alte 11 stații de monitorizare amplasate la Secția 8 de Poliție, la Brigada de Poliție Rutieră a Municipiului București, la Primăria Sectorului 2 și la Poliția Locală Sector 2.

În anul 2011, Poliția Locală a instalat un alt sistem de supraveghere video IP, constând în alte 95 de camere video, dispuse în zona Baicului și în zona Ion Creangă, în cadrul a 14 obiective denumite „puncte de acumulare Ethernet”. Monitorizarea acestor 95 de camere era realizată de la dispeceratul central, din Primăria Sectorului 2 și de la Poliția Locală.

Ulterior, în anul 2014, Poliția Locală a Sectorului 2 a mai instalat un al treilea sistem de supraveghere video IP, constând în 29 de camere video, amplasate în proximitatea Stadionului Arena Națională, care sunt monitorizate din dispeceratul central al Poliției Locale.

Cea mai consistență dotare cu astfel de echipamente a avut loc, însă, în anul 2016, când Poliția Locală a Sectorului 2 a amplasat un nou sistem de supraveghere video IP, prin instalarea a nu mai puțin de 484 de camere video, dispuse în zece zone ale unității administrativ-teritoriale. În total, aceste camere de supraveghere au ajuns, astfel, la 698 de bucăți.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati