Sesiunea de vară a admiterii la studii universitare de licență și master a confirmat interesul de care se bucură facultățile Universității din București în rândul tinerilor absolvenți de bacalaureat și licență. Aproape 39.000 de înscrieri au fost înregistrate la studii de licență la cele 19 facultăți ale UB, cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 12 ani.
Comparativ cu anul 2020, când Universitatea din București a înregistrat 33.917 înscrieri la programele de studii universitare de licență, în 2021 datele generale arată un număr de 38.806 candidaturi depuse pentru cele 97 de programe de licență oferite de facultățile Universității din București. Pentru anul universitar 2021-2022, Universitatea din București a scos la concurs, în sesiunea iulie 2021 a admiterii la licență, un număr de 4.515 locuri bugetate.
Concurență record pentru programele de licență: aproape 9 candidați/ loc bugetat scos la concurs. Facultatea de Fizică, peste 18 candidați pentru un loc bugetat
La sesiunea de vară a admiterii la Universitatea din București, cifrele arată că s-a înregistrat o concurență de aproape 9 candidați pe loc bugetat – mai exact, 8,59 – la nivelul întregii universități. Concurență acerbă pentru locurile bugetate s-a înregistrat la următoarele facultăți din cadrul UB: peste 17 candidați pe loc la Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri, peste 10 candidați pe loc la Facultatea de Litere, peste 9 candidați pe loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației și la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, aproape 8 candidați pe loc la Facultatea de Biologie și peste 6 candidați pe loc la Facultățile de Istorie și Jurnalism și Științele Comunicării.
În plus, la sesiunea de admitere din iulie 2021, 273 elevi olimpici au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 193 au optat pentru Facultatea de Matematică și Informatică, 30 pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 27 pentru Facultatea de Fizică, câte 7 pentru Facultatea de Istorie și Facultatea de Științe Politice, 4 pentru Facultatea de Chimie, 2 pentru Facultatea de Biologie și câte unul pentru Facultățile de Drept, Filosofie și Psihologie și Științele Educației.
Și în cazul programelor de master, Universitatea din București reprezintă, ca și în anii anteriori, prima opțiune de studiu și pentru un număr semnificativ de absolvenți de licență. Astfel, o concurență semnificativă pentru programele de master s-a înregistrat la Facultatea de Administrație și Afaceri și Facultatea de Psihologie și Științele Educației, unde s-au înscris peste 2 candidați pe loc.
Important de precizat este faptul că patru facultăți ale UB organizează sesiune de admitere la master doar în luna septembrie. Este vorba despre Facultatea de Biologie, Facultatea de Drept, Facultatea de Geologie și Geofizică, precum și de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Vom reveni cu informații complete referitoare la admiterea la programele de master în cursul lunii septembrie, odată cu finalizarea procesului de admitere.
Având în vedere situația actuală generată de pandemie, admiterea 2021 la programele de studii ale celor 19 facultăți ale UB a fost adaptată. Majoritatea facultăților a oferit viitorilor studenți și masteranzi un proces online de înscriere și de admitere. Ca și în anii precedenți, Universitatea din București a pus la dispoziția candidaților platforma online www.po.unibuc.ro unde aceștia au putut achita taxa de înscriere pentru concursul de admitere 2021.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea din București le-a asigurat, pe perioada admiterii, cazare gratuită în căminele UB, dar și acces gratuit în spațiul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București, zilnic, în perioada 1-30 iulie 2021.
Nu în ultimul rând, pentru a aduce campusul UB mai aproape de studenți și de toți cei interesați, Universitatea din București a realizat o serie de tururi virtuale 3D: Palatul Universității, Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” și clădirea Rectoratului UB sunt acum la doar un click distanță și îi așteaptă pe curioși să le descopere. Lor li se adaugă Facultatea de Drept, Facultatea de Filosofie și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Tururile sunt disponibile aici și conțin scurte descrieri ale facultăților și ale Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza”.
Consacrată ca o instituție de educație și cercetare orientată către susținerea continuă atât a excelenței academice, cât și a dimensiunii incluzive în educație, Universitatea din București se manifestă ca o comunitate puternică și atașată valorilor autentice: peste 34.000 studenți, 1.300 de profesori, 500 de cercetători și 1.300 de angajați – personal non-academic. În oferta celor 19 facultăți ale Universității din București se regăsesc 97 de programe de licență, 215 programe de masterat, 9 programe de masterat didactic, 21 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare.
Începând din 2019, UB face parte din CIVIS – Universitatea Civică Europeană alături de alte opt universități europene de prestigiu: Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Sapienza din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea Eberhard Karls din Tübingen şi Universitatea din Glasgow, în calitate de partener asociat (www.civis.eu).