22 septembrie, Ziua mondială fără autoturisme

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât că pe 22 septembrie să fie sărbătorită  „Ziua fără autoturisme” în Capitală. Pe mai multe artere din Capitală, traficul este interzis duminică, între orele 9,00 – 17,00.

„Pe 22 septembrie 2019, între orele 9,00 și 17,00, se interzice circulația vehiculelor cu motor, inclusiv LPG, vehiculelor electrice cu 2, 3 sau 4 roți în arealul: bulevardul Decebal-de la stradă Dristorului până la Piață Albă Iulia, bulevardul Unirii-de la Piață Albă Iulia până la Piață Constituției, fără afectarea traficului pe bulevardul Libertății, iar la intersecția cu stradă Dristorului cu bulevardul Decebal se va asigură traversarea acestuia”, prevede proiectul de hotărâre al CGMB.

Inițial, data la care era sărbătorită Ziua fără mașini a fost 17 iunie, stabilită de Asociația pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde.

Un an mai târziu, în 1998, francezii au avut ideea înființării campaniei „În oraș, fără mașină personală!”. Începând cu anul 2000, această inițiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru spațiul comunitar. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe orașe din întreagă lume, astfel încât Ziua fără mașini a devenit internațională.

Pe plan european, Ziua mondială fără mașini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilității, programată, anual, între 16 și 22 septembrie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati