La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 au fost depuse 25 de cereri, atât de către persoane singure, cât și de familii, pentru a beneficia de venitul minim de incluziune (VMI).
Acest demers a fost esențial pentru a nu pierde, începând cu data de 1 ianuarie 2024, odată cu aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2016, dreptul de acordare a venitului minim de incluziune.
Beneficiază de VMI atât persoanele singure, cât și familiile care au domiciliul legal, reședința pe raza sectorului 3 sau trăiesc efectiv în acest sector.
Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială, se acordă cu scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială și are două componente:
- Ajutor de incluziune – înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat;
- Ajutor pentru familiile cu copii – se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta până la 18 ani, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
În funcție de venitul realizat de familie sau persoana singură, de componența familiei, de calitatea de persoană vârstnică sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI.
Detalii suplimentare despre venitul minim de incluziune puteți solicita la numărul de telefon al Serviciului Prevenire Marginalizare Socială, 0729.009.865 sau puteți accesa informațiile din pliantul informativ aici.