255 de români candidează la un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA).

Dintre aceștia, 199 sunt bărbați din România și 56 sunt femei din România, numărul total fiind de 255 de aplicanți din țara noastră.

În total, 22.589 de persoane originare din cele 22 de ţări membre şi trei state asociate ESA şi-au trimis candidaturile până la expirarea termenului final al acestei campanii de recrutare, deschisă între 31 martie şi 18 iunie, potrivit AFP.

În cadrul acestei etape de recrutare, mai mult de 200 de persoane au candidat pentru postul vacant nou-înfiinţat de astronaut (cu o dizabilitate fizică), şi aproximativ 5.400, adică 24% dintre toţi candidaţii astronauţi, s-au identificat ca femei, scrie antena3.ro.

Salariul de bază al unui astronaut ESA va fi conform unei scheme de salarizare, folosită și în cazul înalților funcționari UE sau NATO și poate ajunge până la circa 100.000 de euro pe an, conform unor surse ROSA.

Șase etape cheie în procesul de selecție a astronauților

Procesul ESA de selecţie a astronauţilor este format din şase etape cheie, de la închiderea anunţurilor de posturi vacante la data de 18 iunie 2021, până la anunţul la nivel mondial privind astronauţii selectaţi, la sfârşitul anului 2022.

Următoarea etapă a procesului de selecție organizat de ESA va fi cea de evaluare, în cadrul căreia cererile vor fi analizate pe baza tuturor documentelor depuse, a formularului de cerere și a chestionarului de screening completat ca parte a procesului de înscriere.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati