29 de ani de la lansarea SMURD: „Pentru oameni. Acolo, oriunde… pentru ca alții să trăiască!”

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) împlinește astăzi 29 de ani. „Pentru oameni. Acolo, oriunde… pentru ca alții să trăiască!”, potrivit unui mesaj transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Astăzi, 25 septembrie, celebrăm 29 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, prin echipele sale salvatoare, a reușit să se poziționeze în toți acești ani ca parte indispensabilă a sistemului de urgență românesc, salvând vieți, redând speranța de ‘a doua zi’ „, arată Departamentul pentru Situații de Urgență.

„29 de ani. Pentru oameni. Acolo, oriunde… pentru ca alții să trăiască! Voi sunteți îngerii protectori ai vieții noastre, adevărați camarazi în mâinile cărora speranța nu piere. La mulţi ani, medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari! #dsu #igsu #smurd #pompieriismurd”, se arată într-un mesaj transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a fost fondat de medicul Raed Arafat, actualul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Istoric S.M.U.R.D.

Unul dintre cele mai de succes proiecte din sistemul de sănătate şi de situatii de urgenţă românesc își are începutul în anul 1990, la câteva luni de la Revoluție. Mai exact în septembrie 1990, când, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din Târgu Mureș, a început experimentarea unui sistem de urgență care funcționa cu succes în alte țări europene, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu toată dotarea necesară la locul unde se afla pacientul în stare critica, în vederea acordării unui asistențe medicale de urgență calificate. Echipajul era condus de un medic pregatit în domeniul anesteziei si terapiei intensive și în domeniul medicinii de urgență. La aceasta fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare, avea în dotare o singură mașină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Transferul bolnavului la spital era făcut cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță.

Un an mai târziu, în 1991, SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare sub forma unei donaţii din Germania. Această ambulanţă urma să usureze şi să ridice nivelul îngrijirii pacientului in prespital, precizeaza sursa citata.

Până în octombrie 1991, noul model a funcţionat în totalitate cu personal voluntar. Conducătorii ambulanţei SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină şi medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.

În anul 1992, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare a continuat să se dezvolte, concentrându-se asupra pregătirii personalului, care era aproape în totalitate voluntar şi asupra creării unor relaţii internaţionale cu servicii similare din diferite ţări.

În anul 1993, dupa ce SMUR a funcţionat timp de aproximativ doi ani acordând asistenţă de urgenţă în faza prespitalicească, o dezvoltare de mare anvergura a avut loc în luna mai, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Regal din Edinburgh. Aceasta dezvoltare a constat în crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare grava aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secţii ale spitalului.

Anul 1994 a fost unul extrem de important din punct de vedere al dezvoltării asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Mureş și poate chiar la nivel naţional.

În anii 1995 şi 1996, a continuat dezvoltarea sistemului şi, în mod deosebit, a componentei de instruire şi pregătire a medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale ţării. Astfel, numai în anul 1997 a fost instruit la Târgu Mureş un numar de aproximativ 250 de persoane, care au inclus medici, asistenţi şi pompieri, iar în anul 1998 numărul persoanelor instruite a depăşit 300.

În 1997, în urma unor cursuri intensive în medicina de catastrofă efectuate de colegi din Franţa, s-a creat echipa de intervenţie rapidă, care includea 25 de persoane dotate cu pagere care permiteau chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave. În anul 1998 această echipa a fost alarmată de trei ori în vederea intervenţiei la accidente cu multiple victime. Tot în anul 1997, s-a înfiinţat noul dispecerat comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş.

În anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD. Dispeceratul este finanţat de Primăria Municipiului Târgu Mureş, împreună cu alte primării din judeţ şi cu Jandarmeria Română.

După 29 de ani, SMURD se poate mândri că este unul dintre cele mai bine dotate servicii de urgenţă din Europa. Tehnica de intervenţie poate susţine toate misiunile de salvare care pot apărea pe teritoriul României.

Pe scurt, acestea sunt momentele cele mai importante din istoria SMURD. Sunt 29 de ani de succese, care se măsoară în vieţi salvate. Cu această moştenire, bogată SMURD priveşte spre viitor, fiind ghidat de sloganul „Cine salvează o viaţă, salvează o lume”.

#dsu #igsu #smurd #pompieriismurd #salvare#salvatori

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati