30 de ani de la căderea Zidului Berlinului – Zilele culturale Leipzig la Muzeul Municipiului Bucureşti

Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Republicii Federale Germania în România şi Primăria Oraşului Leipzig, participă în perioada 1-4 octombrie, la „Zilele culturale Leipzig la Bucureşti„, prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Oraşul Leipzig este considerat deschizător de drum al Revoluţiei Paşnice şi are, din acest motiv, o legătură specială cu România în contextul evenimentelor din 1989.

Astfel, o serie de trei evenimente susţinute în limba în limba engleză sub egidaIdei înAgora/Ideas in the Agora” se vor desfăşura la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victorieinr. 151), a anunţat luni un comunicat de presă al organizatorilor.

Astfel, marţi, 1 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc conferinţa cu tema „1989 in the Balkans: Annus horribilis instead of annusmirabilis”, va fi susţinută de Stefan Troebst. Detalii despre temă şi prezentarea invitatului invităm găsiţi aici:

Joi, 3 octombrie, de la ora 14.00, va avea loc dezbaterea publică „The Museum of the Future / Muzeul viitorului / Museum der Zukunft„. Vor participa Volker Rodekamp, Anselm Hartinger şi Adrian Majuru:

Vineri, 4 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc dezbaterea publică „The Peaceful Revolution in Leipzig in European and Global Contexts”. Invitaţii speciali sunt: Tobias Hollitzer, Gisela Kallenbach, Michael Kolsch, Matthias Middell şi Volker Rodekamp.

Toate cele trei evenimente sunt moderate de Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist şitraducător, membru în Academia Europaea, cel care a iniţiat şi coordonează seriaIdeiîn Agora”.

Un al doilea element din programulZileleculturale Leipzig la Bucureştipregătit de Muzeul Municipiului Bucureşti îl constituieprezentarea expoziţiei tematiceLocurileRevoluţiei Paşnice„, care va putea fi vizitatăla Palatul Suţu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), între 3 octombrie şi 6 octombrie.

Publicul este invitat participe la vernisajul de joi, 3 octombrie 2019, ora17.00, la Palatul Suţu, care se va desfăşuraîn prezenţa Dl. Burkhard Jung, PrimarulGeneral al Oraşului Leipzig şi a ExcelenţeiSale Dl. Cord Meier-Klodt, Ambasador al Republicii Federale Germania în România.

În majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, oamenii şi-au câştigat libertatea şi democraţia prin luptă, în toamna anului 1989 – atât în Germania de Est, cât şi în România. În timp ce în RDG revoluţia a fost paşnică, puterea din România a recurs la arme împotriva miilorde manifestanţi paşnici de la Bucureşti şi Timişoara. Peste 1 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta pentru libertate şidemocraţie.

Cetăţenii din Leipzig au aflat, cu compasiune şi consternare, despre acţiuneabrutală a Securităţii împotriva propriuluipoporlucru care ar fi putut li se întâmple şi lor în ziua de 9 octombrie 1989. În perioada Crăciunului, mii de est-germanişi-au exprimat solidaritatea cu poporulromân, organizând marşuri ale tăcerii. Întimpul Rugăciunii pentru pace în memoriaromânilor căzuţi în ziua de 23 decembrie1989 s-a spus: „Abia acum conştientizămcât de aproape ne-am aflat în octombrie de marginea prăpastiei„. Revoluţia ar fi putut se încheie în mod sângeros şi în RDG.

În multe oraşe precum Berlin, Dresda sau Plauen, la revoluţie au participat cetăţeni curajoşi care au manifestat pentru libertate şi democraţie. Ziua de 9 octombrie 1989 a fost decisivă în ceea ce priveştedeznodământul paşnic sau sângeros al revoluţiei de la Leipzig. Peste 70 000 de oameni au manifestat în acea zi pe Ring-uldin Leipzig pentru pace şi democraţie, şi-au învins teama şi s-au opus dictaturiiPartidului Unităţii Socialiste din Germania (SED), scandândNoi suntem poporul!” şiFără violenţă!”. Această zi a reprezentatpunctul de cotitură pe acest drum spre o Revoluţie cu adevărat Paşnică: în data de 9 noiembrie 1989 a căzut „Cortina de fier” la Berlin, totul încheindu-se cu ReunificareaGermaniei într-o Europă paşnică şi unită.

Revoluţia Paşnică din RDG demonstrează că este posibil lupţi fără violenţă împotriva dictaturii, pentru libertate şi un stat de drept democratic. Toamna anului 1989 are istoria sa specială. Luând oraşul Leipzig ca model, expoziţia ilustrează şi explicăevoluţia protestelor şi felul în care cetăţeniişi-au regăsit, pas cu pas, vocea.

Intrarea la dialogurileIdei în Agora”, participarea la vernisaj şi vizitarea expoziţiei sunt gratuite.

Evenimente organizate de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati