30 de ani şi o zi” – proiect dedicat Revoluţiei române din decembrie 1989

Muzeul Naţional Cotroceni organizează pe 12 decembrie, ora 10,00, vernisajul expoziţiei „30 de ani şi o zi – revoluţia tinerilor” şi conferinţa cu participare internaţională „30 de ani şi o zi. Memoria şi istoria Revoluţiei din 1989 în societatea de astăzi”.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă Agerpres, GOETHE – INSTITUT BUKAREST, Centrul Ceh şi Programul de Master „Istoria Comunismului în România”, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, marchează 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, fiind, totodată, şi un omagiu adus eroilor martiri care şi-au jertfit viaţa luptând pentru libertate şi democraţie.

Conferinţa „30 de ani şi o zi. Memoria şi istoria Revoluţiei din 1989 în societatea de astăzi” va fi împărţită în trei secţiuni, având următoarele teme:

– Memoria şi istoria prăbuşirii regimurilor comuniste din ţările din Centrul şi Estul Europei;

– Istoria şi memoria regimului comunist în programa şcolară actuală;

– Comunismul rezidual în societatea actuală: cauze şi consecinţe;

La eveniment vor participa: Andrei Muraru, Consilier Prezidenţial, Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale; Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educaţie şi Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale; Matei Gheboianu, Coordonator al Masterului de Istoria Comunismului în România, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti; Ulrich Pfeil, profesor la Universite de Lorraine (Nancy/Metz); Robin Ujfalusi, director Centrul Ceh la Bucureşti; Doru Mărieş – Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie; Conf. univ. dr. Florentina Niţu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; Cristina Diac – Cercetător la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului; Liviu Tofan, istoric – fost director al postului de radio „Europa Liberă”; Alexandra Toader, istoric, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati