Consiliul General al Municipiului Bucureşti dezbate, în şedinţa de joi, 29 septembrie, două proiecte de hotărâre care vizează dezvoltarea reţelei de staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.
Unul dintre proiecte vizează încheierea unui protocol prin care Administraţia Străzilor să pună la dispoziţie spaţii în care Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti va amplasa 40 staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. Cel de-al doilea proiect vizează aprobarea unui regulament privind amplasarea staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice.
Consilierii generali al Capitalei sunt aşteptaţi să aprobe joi împuternicirea Administraţiei Străzilor în vederea încheierii unui Protocol de Colaborare cu Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. privind implementarea „Proiectului pilot privind dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi hybrid plug-in în parcările publice din patrimoniul Municipiului Bucureşti”.
- Protocolul prevede ca Administraţia Străzilor să pună la dispoziţie 40 de spaţii, până la sfârşitul anului 2025, în care Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti va amplasa tot atâtea staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.
„Prin adresa nr. 5018/18. 05. 2022, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureştii – Cabinet Primar General cu nr. 63347/18. 05.2022, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A informează că are în derulare un astfel de proiect, fiind demarată procedura de achiziţie a 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, proiect ce face parte din strategia Smart CITY, de importanţă majoră pentru locuitorii Capitalei, în contextul dezvoltării accelerate a mobilităţii electrice, nepoluante, contribuind astfel la scăderea poluării la nivelul Capitalei şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor Bucureştiului. În conformitate. cu informaţiile deţinute de Direcţia Guvernanţă Corporativă referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al companiei, buget aprobat prin H. C.G.M.B. nr. 251/28. 04.2022, sumele necesare implementării proiectului pentru instalarea celor 40 de staţii de încărcare sunt cuprinse în buget, acestea regăsindu-se pe lista de investiţii, parte a bugetului de venituri şi cheltuieli (Anexă 4), finanţarea acestora fiind asigurată din infuzia de capital social efectuată de acţionarul majoritar, Municipiul Bucureşti, sume ce nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fast aprobate. Potrivit Anexei 4 Lista de Investiţii la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2022, la poziţia Investiţii noi este aprobată suma de 3,2 mil. lei pentru proiectul de instalare a 40 staţii de încărcare maşini electrice, suma majorată suplimentar cu 1 mil. lei prin rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2022, ca urmare a majorării preţului materialelor de construcţii, preţului energiei electrice şi a gazelor naturale aşa cum se specifică în nota de fundamentare nr. 9105/18. 08.2022 transmisă de către companie”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.
Procedura de achiziţie pentru cele 40 de staţii de încărcare a demarat încă din anul 2019, fiind însă întârziată de „supravegherea ex-ante a ANAP”, se arată într-un document al Companiei Municipale Energetica Servici Bucureşti.
Tot joi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este supus votului un regulament privind amplasarea staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice. Documentul interzice amplasarea acestor staţii în ariile naturale protejate, în incinta locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi, dar şi în parcuri, grădini publice, locuri unde vizibilitatea în trafic poate fi redusă sau traficul rutier poate fi afectat.
În incinta clădirilor monument istoric ar fi permisă amplasarea staţiilor, doar ca parte integrantă a unei autorizaţii de construire, cu acordul expres al Ministerului Culturii.