5.000 de mașini vechi din Sectorul 6 pot intra în Programul „Rabla Local”

Vineri debutează „Rabla Local”, un program nou al Ministerului Mediului, derulat împreună cu administrațiile locale. Prima etapă (21-28 aprilie) este sesiunea de înscriere pentru autoritățile locale. Primăria Sectorului 6 este pregătită să intre în program și va solicita finanțarea maximă, pentru 5.000 de rable.

Autoturismele vechi poluează atunci când se află în trafic. Sau ocupă inutil locurile de parcare atât de necesare într-un oraș aglomerat cum e Bucureștiul. Tocmai de aceea, Primăria Sectorului 6 se va înscrie în program și va solicita finanțarea maximă, pentru 5.000 de autoturisme uzate.

Pe lângă banii proveniți de la Ministerul Mediului, care reprezintă 80%, autoritatea locală contribuie cu 20%. În cazul Primăriei Sectorului 6, vorbim despre 3 milioane de lei.

Fiecare beneficiar va primi în schimbul predării rablei 3.000 de lei, fără a fi obligat să folosească stimulentul la cumpărarea unei mașini noi. Singura condiție este că timp de 3 ani de la obținerea banilor nu va putea cumpăra o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

Ne vom înscrie în program încă de mâine, din prima zi. Am optat să bugetăm pentru numărul maxim de mașini aprobat. Ne dorim să reducem cât se poate de mult gradul de poluare, să scăpăm străzile de mașinile uzate și abandonate, care blochează trotuare, adună mizerie și ocupă domeniul public”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Cui se adresează programul

Programul se adresează doar persoanelor fizice, care trebuie să respecte următoarele condiții:

  • Să aibă domiciliul sau reședința în Sectorul 6;
  • Să dețină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani și cu o normă de poluare EURO 3 sau mai mică. Mașina să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei;
  • Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuților către bugetul local și cel de stat;
  • Să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului;
  • Să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Care vor fi pașii de urmat

  • Perioada 21-28 aprilie este alocată înscrierii primăriilor în program;
  • Apoi, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică lista unităților administrativ-teritoriale participante și deschide aplicația pentru cetățeni;
  • Proprietarii de mașini vechi se înscriu online în aplicația AFM. În momentul în care s-a atins numărul de 5.000 de solicitanți, lista este trimisă de către AFM primăriei Sectorului 6;
  • Solicitanții încarcă online documentele în aplicația portal.primarie6.ro, la secțiunea „Cerere Rabla Local”, și completează câmpurile cu datele personale, conform ghidului AFM;
  • Merg cu mașina la casat, vor primi un cupon, în baza căruia vor semna cu Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL) Sector 6 contractul de finanțare. Banii îi vor primi în cont de la DGITL.

Data la care vor începe înscrierile pentru persoanele fizice va fi anunțată de către Administrația Fondului pentru Mediu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati