5 octombrie este Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc

Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc este sărbătorită în fiecare an, în prima duminică a lunii octombrie, în 2025, la 5 octombrie. Evenimente sunt organizate, cu acest prilej, în țară, și începând cu acest an și în străinătate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Un proiect legislativ a fost înregistrat la 29 mai 2018, la Senat. Semnat de 19 parlamentari, documentul propunea celebrarea unei astfel de zile la data de 15 septembrie, apropiată de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin, bucătarul, pomenit, an de an, la 11 septembrie. Inițiatorii menționau în expunerea de motive, potrivit site-ului Camerei Deputaților, https://www.cdep.ro/, că stabilirea acestei zile este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și vinului românesc și pentru a le face cunoscute.

Senatul a adoptat, la 5 iulie 2018, proiectul legislativ privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modificau titlul și ziua pentru marcarea acesteia. Astfel, titlul s-a modificat, devenind ‘Lege privind Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’, în loc de ‘Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’. De asemenea, a fost înlocuit textul ‘se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’ cu ‘se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie’. La 18 octombrie 2018, s-a votat, în unanimitate, ca Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. La 27 martie 2019, Camera Deputaților a adoptat proiectul care instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie, potrivit https://www.cdep.ro/.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019 pentru promulgarea Legii nr. 79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. Legea prevede posibilitatea organizării de către autoritățile publice centrale, locale sau de alte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe și a unor manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și de a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale. În acest sens, autoritățile centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate. Prin sintagma ‘vin românesc’, potrivit aceleiași legi, se înțelege ‘vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României’, conform site-ului http://legislatie.just.ro/.

Un proiect de lege pentru completarea art. 3 din Legea nr.79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc a fost prezentat, la 15 aprilie 2024, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și înaintat la Senat. Inițiatorii acestuia, 7 deputați (unul neafiliat și șase de la PNL), au arătat în expunerea de motive că ‘vinul românesc reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și gastronomic al României, reflectând tradiția îndelungată a cultivării viței-de-vie și a producției de vinuri de calitate. Promovarea vinului românesc la nivel internațional poate contribui la schimbul cultural fiind totodată o modalitate de a promova imaginea României în străinătate și de a spori vizibilitatea și prestigiul acesteia.’

În continuare se arată că ‘în plan economic, realizarea unor activități cu ocazia Zilei naționale a gastronomiei și vinului românesc de către oficiile consulare și misiunile diplomatice ale României poate stimula exporturile, aducând venituri suplimentare și contribuind astfel la creșterea economică a țării. Vinurile românești pot deveni un ambasador al culturii și calității gastronomice și viticole ale țării. De asemenea, vinul românesc constituie și un factor important pentru turism, întrucât poate atrage turiștii să descopere podgoriile, cramele și regiunile viticole ale României, generând venituri suplimentare pentru industria turistică.’, se arată pe https://www.cdep.ro/.

Senatul României a adoptat proiectul de lege la 25 iunie 2024, iar Camera Deputaților, după o serie de dezbateri, la data de 7 mai 2025, conform https://www.cdep.ro/. Președintele României Nicușor Dan a semnat la 6 iunie 2025 Decretul nr.717/2025 prin care a fost promulgată Legea nr.91/2025 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc.

Proiectul jurnalistic newsbucuresti.ro este un proiect susținut de AGI
- o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit.
Depinde și de tine să susții o presă independentă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati