Aproximativ 6,5 milioane de decese sunt cauzate anual de Accidentele Vasculare Cerebrale (AVC), avertizează Organizația mondială de luptă împotriva AVC.
- Marți, 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral, un eveniment dedicat informării publicului despre impactul și modalitățile de prevenție a acestei afecțiuni.
La nivel mondial, Atacul Vascular Cerebral este responsabil, anual, de aproximativ 6.5 milioane de decese, fiind una din principalele cauze de dizabilitate și deces.
Unu din patru adulți de peste 25 de ani vor suferi un AVC pe parcursul vieții, iar aproximativ 70% din totalul Atacurilor Vasculare Cerebrale au loc în țările cu venituri mici și medii, avertizează Organizația Mondială de Luptă Împotriva AVC.
Mortalitatea AVC-ului este de două ori mai mare în România față de media europeană
„În România, potrivit datelor oficiale, mor de două ori mai mulți oameni din cauza AVC-ului decât media europeană, iar cauzele sunt multiple, de la lipsa accesului rapid la tratamente specializate și conștientizarea precară la nivelul societății cu privire la semnele precoce ale AVC-ului, până la rata crescută a factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul, colesterolul crescut, obezitatea și sedentarismul ”, afirmă dr. Mihai Ionescu, medic specialist neurologie în cadrul Clinicii Neuroaxis.
Fumătorii, de până la șase ori mai predispuși la AVC
Persoanele care fumează până la 20 de țigări pe zi sunt de șase ori mai predispuși să se confrunte cu un AVC.
- „Acest risc crescut este cauzat de numeroasele substanțe toxice din fumul de țigară, care afectează negativ sistemul cardiovascular. Fumatul determină creșterea tensiunii arteriale și rigidizarea vaselor de sânge, ceea ce favorizează formarea cheagurilor și restricționarea fluxului sanguin către creier”, adaugă dr. Mihai Ionescu.
Oamenii de știință fac noi progrese în ceea ce privește identificarea celor mai eficiente metode de intervenție în cazurile de AVC. Printre studiile cu rezultate importante realizate de comunitatea științifică internațională, se numără studiile Twin2win, Interact și Tension.