89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor

89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. Primăriile, farmaciile și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt cei care ar putea face acest lucru, conform unui sondaj al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federația își exprimă „stupefacția cu privire la declarațiile ministrului Sănătății din ultimele zile despre medicii de familie și despre „opiniile individuale, ale unor organizații mici ale medicilor de familie”, în contextul discuțiilor despre pastilele de iodură de potasiu”, conform unui comunicat de presă al FNPMP.

Într-un sondaj realizat de FNPMF în perioada 25-29 martie a.c. pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Medicii spun că nu înțeleg de ce ministrul Sănătății a invitat toate aceste mici organizații ale medicilor de familie la două sesiuni de consultări și în fața presei în luna decembrie 2021, când dorea sprijinul cabinetelor de medicina familiei pentru pregătirea răspunsului Ministerului Sănătății la valul 5 al pandemiei.

„Ne întrebăm de ce după trei luni fără nici o întâlnire cu organizațiile medicilor de familie, ministrul Sănătății anunță astăzi o întâlnire pe 31 martie doar cu Societatea Națională de Medicina Familiei, doar pentru a discuta despre distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele de medicina familiei, când cabinetele sunt reprezentate de patronate, nu de societatea sau asociațiile profesionale”, transmite FNPMF.

FNPMF nu susține planul Ministerului Sănătății de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu

„Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie”, conform sursei citate.

Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre, potrivit Federației.

„Cabinetele de medicina familiei, prin personalul medical înalt specializat din asistența medicală primară, vor sprijini Ministerul Sănătăţii în campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate. Dar nu vor distribui pastile”, conchide sursa menționată anterior.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati