Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut. Județele în care sunt cei mai mulți nevoiași

Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut în luna decembrie a anului trecut, când au fost cu peste 4.000 mai mulţi faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Și organizațiile non profit spun că lista celor care le cer ajutorul se mărește, chiar dacă unii au și un loc de muncă.

De la Banca de Alimente pleacă zilnic peste cinci tone de produse alimentare. Acestea ajung la peste 150 de organizații din țară, care le distribuie mai departe celor care au nevoie de hrană, haine sau produse de uz caznic.

Gabriel Sescu, președintele Băncii de Alimente din București: „În mod special, în ultimele trei luni a crescut numărul organizațiilor care ne solicită sprijin, a celor care ne cer cantități mai mari, pentru că ajută mai multe persoane, sunt mai multe familii care cer sprijinul celor care preiau de la noi produse. Strângem produsele cu termen scurt de valabilitate. Modelul pe care l-am preluat e cel care funcționează în Europa”.

Doar în anul 2022, Banca de Alimente din București a colectat și distribuit dintr-un depozit peste 2.000 de tone de produse alimentare. În total, băncile de alimente din România au colectat 6.000 de tone de produse anul trecut și le-au distribuit organizațiilor care au grijă de sărmani.

Voluntarii unei organizații non profit vizitează zilnic zeci de familii cu copii sau bătrâni singuri. Asigură hrană și îmbrăcăminte pentru peste 1.000 de persoane, iar numărul celor care au nevoie crește simțitor, odată cu scumpirile din magazine, ori la utilități.

Gina Neacșu, fondatorul Asociației Fabrica de Daruri: „Dacă până acum voluntarii veneau să sprijine copiii mai puțin norocoși și bunicii, acum avem voluntari pe care noi îi ajutăm, fie că s-au dublat ratele la casă, motivele sunt multe și cu atât mai mult în provincie, nevoile sunt nenumărate, familii întregi care trăiesc fară curent, copii premianți. În București trăiesc fară uși, geamuri, curent, merg la școală și învață la lumânare”.

Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în decembrie 2022, de 163.789, cu 4.064 mai mulţi faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj, Bacău, Teleorman şi Buzău, iar cei mai puţini în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Timiş. Suma medie oferită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 269.57 lei, în timp ce suma totală s-a ridicat la 44.136 milioane de lei.

Potrivit legii, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati