Majorarea capitalului social al STB cu 301 milioane lei şi atribuirea denumirii ‘Grădina Mariana Nicolesco’ spaţiului public din faţa Ateneului Român se numără printre proiectele care urmează să fie dezbătute în şedinţa de marţi a Consiliului General al Capitalei, scrie pressonline.ro
Printre cele 38 de proiecte de hotărâre care vor fi dezbătute marţi se numără:
* Capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) urmează să fie majorat cu 301 milioane lei. Drept urmare, capitalul social al STB va fi în valoare de 477.000.000 lei, deţinut de Municipiul Bucureşti (99,89%) şi judeţul llfov (0,11%). Concluzia Testului Investitorului Privat Prudent a fost că participarea CGMB la majorarea de capital social nu este un ajutor de stat.
* Municipalitatea urmează să încheie un parteneriat cu Asociaţia Ride&Ride în vederea acţiunilor de pregătire şi prevenţie pentru reducerea riscurilor de dezastre în comunitate. În baza protocolului, membrii asociaţiei urmează să se deplaseze la locul exerciţiului/evenimentului pentru a se alătura echipelor de intervenţie, folosind mijloacele proprii de transport, în principiu motociclete, pentru acţiuni în care se oferă asistenţă medicală de prim ajutor. De asemenea, ei se vor implica în transportul medicamentelor, alimentelor sau altor echipamente medicale de mici dimensiuni în locuri greu accesibile cu autoturismele sau la orice intervenţie în care timpii de deplasare ai Ride&Ride sunt mai mici decât cu autoturismul.
* Vila Elchingen de la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia ar putea fi folosită în scopuri de protocol, pentru cazarea unor delegaţii oficiale. Propunerea, dezbătută în Comisia de Cultură a CGMB, a primit aviz negativ. Prin proiectul de hotărâre sunt aprobate modificări la organigramă, statul de funcţii şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Centrului de Cultură ‘Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului’.
* Primăria Sectorului 6 urmează să preia în administrare Ştrandul şi Baia Giuleşti, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Conform proiectului, imobilul situat în Calea Giuleşti nr. 240, Sector 6, urmează să fie transmis în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6, în vederea continuării şi dezvoltării proiectelor aflate în derulare. Potrivit referatului de aprobare, imobilul este compus din teren în suprafaţă de 3.821 mp şi construcţii aferente (baie publică, ştrand, duşuri şi grupuri sanitare).
* Primăria Sectorului 3 cere preluarea în administrare a Drumului între Tarlale pentru a realiza lucrări de lărgire a străzii. Conform referatului de aprobare, Primăria de sector are în vedere ‘creşterea capacităţii de circulaţie a străzii de la o bandă pe sens la două benzi de circulaţie pe sens de deplasare, creşterea numărului locurilor de parcare, eliminarea unor probleme existente pe anumite zone la reţelele de utilităţi şi reamenajarea urbanistică’.
* Municipiul Bucureşti urmează să încheie un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială ‘Elie Carafoli’ (INCAS). Protocolul vizează elaborarea unor soluţii Smart City prin proiecte care se referă în mod special la dezvoltarea domeniului Urban Air Mobility (mobilitate aeriană urbană). În baza colaborării, vor fi organizate evenimente cu tematică ştiinţifică adresate publicului larg. Acestea vor fi organizate şi susţinute financiar de INCAS, iar municipalităţii îi revine promovarea evenimentelor.
* Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale ‘Administraţie’ utilizate în Primăria Capitalei, precum şi în serviciile şi instituţiile publice de interes local urmează să fie majorate cu 5%, din luna ianuarie. De asemenea, în cazul funcţiilor pentru care salariile de bază sunt sub nivelul salariului minim, începând cu data 1 ianuarie 2023, se va acorda salariul de bază minim brut pe ţară stabilit, pentru un program normal de lucru (3.000 de lei brut).
* Jurnaliştii vor putea utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală, precum şi parcările aferente instituţiilor publice din subordinea Consiliului General al Capitalei pe baza unei solicitări prealabile adresate Direcţiei de Presă din cadrul PMB. Până acum, jurnaliştii puteau utiliza în mod gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului Bucureşti doar pe baza legitimaţiei de serviciu. Solicitarea va include numărul maşinii şi va fi însoţită de o copie după certificatul de înmatriculare. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către Compania Parking, în baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului.
* Spaţiul public din faţa Ateneului Român va primi denumirea de ‘Grădina Mariana Nicolesco’. Mai exact, este vorba despre spaţiul public situat la intersecţia dintre Piaţa George Enescu, Strada Episcopiei şi Strada Benjamin Franklin. Conform raportului de specialitate, propunerea a venit din partea criticului şi istoricului de artă Radu Varia, soţul sopranei Mariana Nicolesco, care a murit anul trecut, în luna octombrie, la vârsta de 74 de ani.
* Consiliul Local Sector 2 va fi împuternicit să se asocieze cu Arhiepiscopia Bucureştilor, în vederea funcţionării Centrului de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice ‘Sfânta Macrina’. În cadrul DGASPC Sector 2 funcţionează încă din anul 2012 Centrul de Servicii de Asistenţă Socială ‘Ion Creangă’, care furnizează servicii pentru persoane vârstnice, însă acesta urmează să fie relocat. Conform propunerii de colaborare iniţiate de DGASPC Sector 2, Arhiepiscopia Bucureştilor va pune la dispoziţie parterul imobilului din Strada Ilarie Chendi, cu suprafaţa construită de 243,25 mp, cu condiţia ca unitatea de cult să poată remite lunar un număr de maxim 20 de persoane pentru serviciile de recuperare.
Sursa: AGERPRESS