Operatorii platformelor digitale prin intermediul cărora își vând serviciile meșterii, bonele sau menajerele, vor trebui să dea informații despre activitarea acestora la ANAF. Prima raportare către ANAF se va face în ianuarie 2024, pentru activitatea desfășurată în 2023.
ANAF anunță noi taxe, fiind vizați operatorii care publică site-uri de promovare a serviciilor. Platformele vor fi obligate să raporteze informații privind activitatea bonelor, menajerelor și meșterilor.
„Eu cred că e o măsură normală. Gândiți-vă că acești oameni prestează niște activități care este normal să fie taxate de către statul român, în baza contractelor de muncă pe care le au, în baza activităților pe care le prestează. Faptul că se lucrează direct cu platformele e un lucru bun, pe de o parte, pentru că avem în sfârșit o dimensiune a acestui tip de servicii practicat în România.
Pe de altă parte, da, ANAF, ar trebui să aibă niște ținte mult mai ridicate, să încerce să scoată la lumină evaziunea fiscală din domenii extrem de importante, cum sunt traficul de țigarete, comerțul intracomunitar. Sunt multe domenii în care evaziunea depășește sume de ordinul miliardelor de euro. Deficitul de încasare de TVA e pe la 30%, cel mai mare din Uniunea Europeană, deci e loc de mai bine.
E o măsură normală. Sper ca în viitor să impulsionăm din ce în ce mai mult tranzacțiile cu cardul, să impulsionăm din ce în ce mai mult declararea veniturilor, iar acest lucru nu se va face decât în măsura în care ANAF se va digitaliza și va reuși să pună la dispoziția românilor o platformă foarte simplă în care oamenii să își declare veniturile atunci când înregistrează niște venituri suplimentare”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu la B1 TV.