Primăria Capitalei, prin instituțiile publice de cultură (teatre, biblioteci, muzee) pregătește noi mijloace alternative (video, on-line) de petrecere a timpului liber pentru adulti dar și pentru cei mici!
- Astfel, în următoarele zile, mai multe instituții au programat spectacole, redifuzări sau activități culturale care vor putea fi urmărite pe paginile web sau de socializare ale acestora, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
“Demersul este menit să încurajeze, o dată în plus, această retragere temporară a bucureștenilor în casele lor, pentru a contribui în cât mai mare măsură la reducerea răspândirii noului virus și la protejarea persoanele vulnerabile.
Încercăm să facem așa încât statul acasă să nu ne priveze total de evenimentele sau locurile plăcute pe care obișnuiam să le frecventăm. Speram ca actorii si ceilalti oameni de cultura vor reuși să aducă un strop de bucurie și de culoare în casele bucureștenilor în aceste zile în care este atât de important să #staiacasă”, a precizat Gabriela Firea.
TEATRUL DE ANIMATIE „TANDARICA” (https://www.teatrultandarica.ro/) difuzează deja, în regim de transmisie live, înregistrări ale spectacolelor din arhiva Teatrului Țăndărică, care vor putea fi vizionate timp de 90 min.
OPERA COMICA PENTRU COPII (https://www.operacomica.ro/) a pregătit surprize on-line pentru spectatori:
17- 29 martie, de luni până vineri, de la ora 9:30“Micul Grădinar”- Învățăm, împreună cu micii grădinari, să îngrijim plante, să le sădim, înmulțim, recoltăm. Aflăm lucruri interesante despre flori, legume și alte plante
17- 29 martie, de luni până vineri, de la ora 11:30: “Magazinul OCC”- Tutoriale amuzante despre Jocurile OCC
17-29 martie, de luni până vineri, de la ora 16:00: “Zâmbete la OCC” – Interviuri amuzante cu artiștii Operei Comice pentru Copii (OCC)
Sâmbătă 28 martie ora 18:00; Duminică, 29 martie ora, 18:00 “În spatele cortinei” – cei mici au ocazia să descopere diverse locuri „ascunse publicului” și facinanta lume a teatrului
Duminică 22 martie, ora 17:00: “Hansel și Gretel”- Spectacol de operă
23 – 27 martie, de luni până vineri, de la ora 16:30: “Filme de 10”- Recenzie de filme pentru copii și adolescenți
23 – 27 martie, de luni până vineri, de la ora 19:30: “Povești cu Felicia” – Povestea de seară citită de Felicia Filip
Sâmbătă 28 martie ora 17:00: “Flautul Fermecat” – Spectacol de operă
Duminică, 29 martie ora 17:00: Premieră balet „Scufița Roșie”
Sâmbătă și Duminică 28 și 29 martie ora 19:30: “Fabule cu Nino” – Nino, citește fabule
TEATRUL DRAMATURGILOR ROMANI (https://teatruldramaturgilor.ro/) a planificat pentru perioada 18 martie – 31 martie următorul set de activități culturale:
Proiectul UN DRAMATURG AZI – promovarea zilnică a unui dramaturg român prin intermediul unor postări informative pe canalele de socializare (ora 13:00);
CLIPURI TDR – spectacole-lectură realizate de studenții facultăților de artă conform parteneriatului existent între acestea și teatru (programul Tineri Debutanți Români), întâlniri online cu actorii colaboratori (ora 19:00);
LABORATOR DE CREAȚIE TEATRALĂ: elevii școlilor bucureștene vor lectura un scenariu pe baza textului „La lilieci” de Marin Sorescu. Etapele de lucru vor fi difuzate online pe rețelele de socializare, iar studenții Facultății de Arte – Universitatea Hyperion, își vor desfășura repetițiile pentru spectacolele de licență prin intermediul platformelor de comunicare online, TDR difuzând scurte materiale;
ȘCOALA DIN TEATRU – oferirea zilnica de jocuri și activități pentru publicul tânăr (ora 10:00).
TEATRUL „MASCA” (http://www.masca.ro/teatru/) va lansa în data de 21 martie, ora 19:00, contul Teatrului pe platforma online Vimeo, unde vor fi publicate materiale video structurate pe mai multe categorii de interes.
În prima săptămână vor putea fi urmărite fragmente din spectacolul Actorul, filmele realizate de TVR la diverse ediții ale Festivalului Internațional de Statui Vivante, precum și un workshop pe tema statuii vivante. Săptămânal vor fi încărcate materiale video noi. Pe site-ul www.caietelemasca.ro se găsesc în acest moment 90 de articole, grupate pe diverse categorii și teme (Masca in teatru, Statui vivante, Muzica de teatru, Decorul în teatrul de stradă, etc.) precum si cartea Maidane cu teatru, urmând a fi încărcate alte două titluri până la finalul lunii martie.
De asemenea, pentru aniversarea a 30 de ani de la înființarea Teatrului, începând cu data de 1 aprilie se pregăteste o retrospectivă a activității Teatrului, care va fi realizată în mai multe episoade.
TEATRUL „ION CREANGA” (https://www.teatrulioncreanga.ro/) va publica periodic, din data de 21 martie, pe pagina de facebook, filmari integrale ale spectacolelor din repertoriul curent, dar și din stagiunile anterioare.
TEATRUL MIC (https://www.teatrulmic.ro/)
are urmatorul program:
24 – 27 martie, de la ora 19.00, debutează Programul #teatrudinaMIConline. Acesta se va desfășura pe pagina de facebook a teatrului și pe canalul de youtub.
TEATRUL MUNICIPAL „L.S. BULANDRA” (https://www.bulandra.ro/) va difuza începând cu data de 21 martie 2020 pe pagina de facebook a teatrului, înregistrări ale spectacolelor din repertoriu conform programului afișat pe site până la sfârșitul lunii martie, la datele stabilite, în regim de spectacol.
Ulterior, va difuza on-line o selecție cu înregistrarile marilor spectacole din arhiva Teatrului. În paralel, va pregăti un program zilnic de recitare a sonetelor lui Shakespeare.
TEATRUL „C.I. NOTTARA” ( http://www.nottara.ro/ ), în colaborare cu PROEDUS, pregătește spectacole-lectură, recitaluri de poezie, lectura unor fragmente din operele aflate în programa școlară, realizate cu actorii Teatrului și care vor fi transmise pe platforma on line PROEDUS – educație la distanță.
Lecturile vor dura între 30 și 50 de minute și pot fi completate cu discuții ale elevilor cu actorii, pe diferite teme (cum ne comportăm în situații de criză, ce înseamnă o carieră de success, cum ne alegem profesia etc.).
Activitățile se adresează elevilor din clasele V-XII. Astfel, se vor realiza spectacole-lectură după texte dramatice cuprinse în programă, lectura unor poeme din autori clasici și moderni, a unor fragmente sau dramatizări după opere epice din programa școlară.
TEATRUL ODEON (http://www.teatrul-odeon.ro/ ) va încărca în continuare pe pagina de Facebook clipuri individuale ale actorilor, conținând grimasele lor, însoțite de răspunsul la diverse întrebari: „Care a fost prima lecție primită despre arta actorului?” sau „De ce teatru?”, precum si video-uri în care ei vor recita sau citi pasaje care sa instige imaginația să călătorească spre alte zări.
Se vor monta clipuri cu repetiții în vreme de izolare. Se pregateste transmiterea online a unor spectacole ale Teatrului care nu se mai află în repertoriul actual. Pentru Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), va fi postat online un clip special realizat cu trupa Teatrului, însoțit de citate celebre despre ~actor~.
TEATRUL DE COMEDIE ( http://www.comedie.ro/ ) anunță lansarea programului COMEDIA ÎN CARANTINĂ, perioadă de desfăşurare este 27 martie – 15 mai și va cuprinde o serie de materiale video din arhivă, însoțite de un salut din partea unui actor din distribuție, dar și unele create special în contextul situației actuale.
Toate acestea vor fi difuzate exclusiv în mediul online și vor putea fi vizionate gratuit.
Proiectul va debuta vineri 27 martie, ora 19.00, marcând primul an în care Ziua Mondială a Teatrului va fi sărbătorită doar în mediul virtual.
Astfel, pe canalul de youtube al Teatrului de Comedie va fi încărcat spectacolul O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, decor Puiu Antemir, costume Anca Răduță, muzica Ada Milea.
Vor urma 7 titluri de comedii românești care vor fi disponibile în fiecare vineri. Spectacolele vor putea fi vizionate, timp de o săptămână pe Youtube.
TEATRUL „STELA POPESCU” ( https://www.teatrulstelapopescu.ro/ )
Programul de „5 minute de mișcare și relaxare pentru copii”, sub coordonarea coregrafului Ioana Macarie.
23 martie – Alexandra Dogaru, 24 martie – Cristina Marin Neagu, 25 martie – Silvia Maurițiu, 26 martie – Ioana Macarie.
Programul va continua după aceeași planificare și pe perioada următoare.
BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI ( https://www.bibmet.ro/ ) va posta pe rețelele proprii de socializare oficiale concursuri, jocuri, spectacole ale Teatrului de Păpuși „Licurici”, recenzii de cărţi, povești digitale și fragmente din recitalurile de muzică susţinute în ultimele luni în cadrul proiectului „Opera la bibliotecă”.
Liceenii bucureșteni sunt invitați să se înscriere la un concurs de creaţie literară intitulat „Lumea de mâine”, genul Fanstasy, iniţiat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://www.bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de…/
MUZEUL MUNICIPIULUI BUCURESTI va posta zilnic, pe paginile de socializare, informații despre exponate, despre evenimente și personaje istorice ori articole ale specialiștilor din Muzeu.
Va continua editarea publicației „București în 5 minute”, disponibilă gratuit pe site-ul MMB în secțiunea Publicații – http://muzeulbucurestiului.ro/publicatii.html , alături de numerele din seriile de publicații București – Materiale de Istorie și Muzeografie, Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice, Revista de Artă și Istoria Artei și Cercetări Arheologice în București.
Cei care doresc pot accesa pagina https://muzeulbucurestiului.ro/filme-documentare.html și o secțiune special pregătită cu filme documentare despre expozițiile tematice și permanente, precum și despre istoria reședințelor muzeale. informații noi, utile, imagini din trecut sau de actualitate. Se pot face totodată câteva tururi virtuale prin câteva din muzeele: https://muzeulbucurestiului.ro/tururi-virtuale.html.