Termoenergetica îi acuză pe unii abonaţi că fură apă caldă din calorifere

Mai mulţi abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare de pe Bulevardul Libertăţii din Bucureşti s-au trezit cu nişte afişe lipite la intrare în casa scării de către angajaţii Termoenergetica, prin intermediul cărora compania de termoficare le cere să nu mai fure apa caldă din calorifere. În cazul în care nu vor înceta, compania le transmite că ar putea fi facturaţi suplimentar, că fapta constituie infracţiune, dar şi că apa din instalaţiile de încălzire este tratată chimic şi există riscul de intoxicaţie sau otrăvire.

Anunţul Termoenergetica:

„Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că dacă nu încetaţi să folosiţi apa de adaos în scopuri menajere sau în alte scopuri, CMTB va factura suplimentar consumul abuziv de apă implicit energia termică disipată, în conformitate cu Contractul de furnizare a energiei termice Cap. IV, art. 8, alin. 7. Întrucât folosirea apei din instalaţia de încălzire (calorifere) pentru alte scopuri este STRICT INTERZISĂ şi constituie INFRACŢIUNE (furt de energie termică) veţi suporta consecinţele legislaţiei în vigoare. Tot pe această cale vă informăm că apa din instalaţia de încălzire (calorifere) ESTE TRATATĂ CHIMIC ŞI EXISTĂ RISCUL DE INTOXICAŢIE ŞI OTRĂVIRE, drept pentru care nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele probleme medicale.”

Anunţul Termoenergetica a provocat indignare în rândul abonaţilor cărora li s-a adresat, motiv pentru care una dintre asociaţiile de proprietari a luat poziţie. I-a trimis companiei o scrisoare prin care îi cere să nu îi mai jignească doar de dragul de a-şi justifica pierderile din sistem:

„Prin prezenta, va informam ca membrii asociației noastre de proprietari nu utilizează /dreneaza apa calda din instalatia de încălzire nici in scopuri menajere si nici in alte scopuri decat cel propriu – de incalzire. In acelasi timp, va punem in vedere sa incetati sa ne mai luati drept imbecili, sustinand ca locatarii ar folosi apa din instalatiile de caldura, in condititiile in care nu suntem nici imobil de locuinte sociale si nici imobil la periferia orasului locuit de persoane asistate social sau alte categorii de conditie economica precara. Este dovada de cinism maxim din partea Termoenergetica sa sustina astfel de aberatii.

Nu e prima data cand afisati acest anunt, ati mai facut-o si prin decembrie si ati afisat acelasi anunt la toate blocurile din cartier. Este absurd sa veniti cu aceasta teorie, a consumului clandestin de apa calda din calorifere, doar pt a justifica pierderile din sistem. Stie toata tara ca instalatiile prin care se furnizeaza agentul termic in Bucuresti sunt ciuruite, prin urmare atitudinea dvs. nu indica decat o stratagema prin care incercati sa pregatiti o imputatie la plata a pierderilor datorate strict conditiilor proaste in care se afla reteaua. Sper sa revizuiti situatia si sa reconsiderati abordarea cu populatia consumatoare”.

Directorul Termoenergetica susţine că la nivelul Bucureştiului situaţia este singulară şi că au fost vizate doar câteva blocuri arondate unui punct termic.

„E vorba de un punct termic, doar de un punct termic, în care erau pierderi de apă pe traseul respectiv şi acum două luni s-a luat decizia să facem această informare pentru că undeva exista această pierdere, exista această suspiciune. Între timp, problema s-a rezolvat şi nu mai este cazul. A fost un caz punctual, într-adevăr, situaţie care mai vine şi din istorie. Se mai întâmpla şi acum mulţi ani asemenea situaţii.”, a declarat pentru TVR, directorul Termoenergetica, Claudiu Creţu.

Potrivit datelor oficiale, în sezonul rece, Termoenergetica pierde în fiecare oră peste 2.200 de tone de apă fierbinte în pământ din cauza conductelor care sunt mai vechi de 40 de ani.

„Mai bine să se concetreze pe pierderile din reţea şi să pună un pigment, şi dacă lui Mereuţă îi vine să îşi spele rufele cu apa din calorifer, o să aibă rufele colorate. Nu mai furaţi apă din calorifer, cand de fapt si de drept, din sistemul ăsta, de ani de zile s-au furat banii din buzunar, in sensul in care au fost pierderi incredibile care au fost ignorate.”, este de părere Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.

În Bucureşti sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare peste 560.000 de apartamente.

sursa: G4Media.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati