Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a lansat Comparatorul salariilor de bază al angajaţilor din domeniul bugetar – un instrument online de evaluare a echităţii stabilirii salariilor lucrătorilor din acest sector bazat pe o analiză comparativă a acestora.
“Având în vedere că în PNRR este prevăzută elaborarea unei noi legi a salarizării, primul obiectiv fiind creşterea echităţii salarizării, Comparatorul salariilor de bază este un instrument deosebit de relevant în acest context, el permiţând evaluarea pe orizontală a echităţii salarizării, făcând posibilă corectarea inechităţilor. În acelaşi timp, deoarece suntem în perioada elaborării unei noi legi a salarizării, Comparatorul salariilor de bază oferă posibilitatea angajaţilor de-a evalua corectitudinea afirmaţiilor decidenţilor politici în privind echităţii propunerilor pe care le avansează”, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei.
Comparatorul permite o perspectivă “realistă” asupra a ceea ce înseamnă salariile de bază ale angajaţilor din domeniul bugetar şi reprezintă un instrument de analiză “etică”, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază cu cel aferent tuturor funcţiile din întregul domeniul bugetar.
“Deoarece Comparatorul salariilor de bază este centrat pe furnizarea dovezilor şi pe analiza obiectivă a datelor, el împărtăşeşte limitele abordărilor bazate pe dovezi, nefiind sensibil la diferitele estimări emoţionale sau la cele cu caracter partizan.
De asemenea, utilizarea CSB permite evidenţierea problemelor, soluţiile rămânând în sarcina celor care participă la decizie”, se mai arată în comunicat.
Principala funcție a CSB o constituie analiza echității legii salarizării, ea generând posibilitatea evidențierii diferitelor distorsiuni existente atât la nivel de sector cât și intersectorial, se arată în prezentarea platformei.
Platforma C.S.B este momentan în versiunea beta, în scopul analizei și testării.
Platforma Comparatorul salariilor de bază – CSB a fost realizată de echipa Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială “Solidaritatea”, proiectul fiind finanţat de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România, o organizație din sectorul de Sănătate.
Drept urmare, lucrătorii din acest sector au acces la un set suplimentar de informații comparativ cu restul sectoarelor.
sursa: economedia.ro