Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că ministerul său nu va cheltui bani pentru testarea pe un eșantion din București pe care intenționează să o deruleze Primăria Capitalei împreună cu Institutul de Boli Infecțioase ‘Matei Bals’ și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care poate fi realizat numai în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.
El a fost întrebat dacă Ministerul Sănătății și Guvernul își asumă această testare pentru București, răspunsul său fiind că nu, însă a subliniat că ministerul va trebui să își dea un acord cu privire la acest proiect, scrie Ziare.com.
„Nu, în acest moment în București este un studiu, în pregătire, între ‘Matei Bals’ (Institutul n.red.), INSP și Primăria Capitalei, tocmai într-un context al pandemiei. Rămâne să vedem când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a răspuns ministrul Tătaru.
De asemenea, întrebat dacă poate fi realizat fără acordul ministerului, el a spus că „poate fi realizat în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei”.
„Noi, ca minister, avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contactii acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Matei Bals pot face studii epidemiologice în context de pandemie pentru a putea previziona sau a preveni adevărate efecte negative”, a adăugat el.
Totodată, întrebat cine va cumpăra testele pentru acest studiu, ministrul a răspuns că bănuiește că Primăria Capitalei.
Suportul tehnic pentru testare, GATA joia viitoare
Suportul tehnic privind testarea unui număr de bucureșteni, în contextul epidemiei de coronavirus, va fi gata joia viitoare, a anunțat sâmbătă viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.
„Așa cum a spus și primarul general, toată echipa de lucru funcționează în vederea începerii acestor analize. Joi este gata tot setul de proceduri și modul în care se va începe și după ce criterii”, a precizat Bădulescu.
Cât privește începerea efectivă a testării, Bădulescu a spus că PMB asigura doar suportul tehnic: „Despre testare, întrebați specialiștii, pe domnul Streinu-Cercel (directorul Institutului ‘Matei Bals’ n.red.), noi asigurăm doar suportul tehnic până la introducerea metodei medicale în această activitate”.
Precizările lui Bădulescu au survenit unei întrebări referitoare la dată când încep testările pentru aproximativ 10.000 de bucureșteni.