Tineretul Național Liberal Ilfov a organizat în acest weekend un eveniment prin care a reușit să facă o incursiune în timp, rememorând o parte neagră a istoriei României. Ororile comunismului, abuzuri, experiențe traumatizante, povestea celor 18 forturi care au protejat Bucureștiul în vremea regelui Carol I au fost temele dezbătute, a povestit vicepreședintele CJ Ilfov, liberalul Ștefan Rădulescu.
„Ziua a început cu o întâlnire la Casa de Cultură de la Măgurele, unde alături de aproximativ 150 de tineri liberali am vizionat un film documentar despre istoria Fortului 13 de la #Jilava și trăirile deținuților politici din perioada comunistă. În sală s-a aflat și un fost deținut politic, doamna Moica Niculina, care a povestit experiența ei tragică, aceasta petrecându-și adolescența în închisoare.
După o serie de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia tinerii și-au satisfăcut toate curiozitățile, am plecat către Fortul 13 de la Jilava unde cu toții am perceput în realitate poveștile auzite anterior. În vremea regelui Carol I au fost construite 18 forturi cu scopul de a proteja Bucurestiul in cazul unor atacuri.
Fortul 13 de la Jilava a fost locația folosită de comuniști pentru a ține prizonieri deținuții politici ai vremii. Printre cei considerați ,,dușmani ai regimului” s-a aflat și fostul președinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus, care a fost încarcerat aici.
Ghidul evenimentului de astăzi a fost purtătorul de cuvant al Administrației Naționale a Penitenciarelor. La Jilava, ne-a primit cu drag, primarul localității, Elefterie Ilie Petre, iar tinerii din TNL au fost îndrumați de președintele TNL Ilfov, Petru Niculae, președintele OFL Ilfov, Cojocaru Dora, si secretarul general al PNL Ilfov, George Ene.
Partidul Național Liberal crede că tinerii și generațiile care vin din urmă ar trebui să cunoască istoria recentă, inclusiv în ceea ce privește perioada dinainte de dec. 1989. Este important pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete. De asemenea, #PNL își dorește ca tinerii să aprecieze valorile liberale, libertatea de exprimare și libertatea de mișcare”, a scris Rădulescu, pe Facebook.