Ce trebuie să știi despre sudarea oțelului inoxidabil?

Oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai folosite metale în industria alimentară. Dar acest metal de înaltă calitate este adesea folosit și în multe alte industrii. Pe lângă aspectul extrem de elegant rezultat din suprafața netedă, acesta are și alte proprietăți utile care îl fac un metal deosebit de valoros în multe sectoare industriale.

Sudarea oțelului inoxidabil – informații utile

În primul rând, ar trebui amintită rezistența oțelului inoxidabil la coroziune. Acest lucru este deosebit de important în procesarea alimentelor. Această proprietate este, de asemenea, crucială pentru diverse alte articole utilizate în exterior, deoarece ajută la protejarea acestora de condițiile meteorologice nefavorabile.

Printre metodele industriale de sudură inox, regăsim sudura cu electrozi și cu metoda TIG sau MIG.

Pentru sudarea cu gaz inert (TIG), se utilizează alte elemente ale tabelului Mendeleev, cum ar fi argonul sau heliul. Aceste gaze reacționează cel mai puțin chimic cu oțelul inoxidabil. Când vine vorba de sudura cu electrozi, temperatura de topire a acestora trebuie să fie compatibilă cu temperatura de sudare a materialului, pentru a se putea realiza o îmbinare rezistentă. Prin urmare, utilizarea electrozilor necorespunzători poate duce la pierderea proprietăților favorabile de sudare și chiar la deteriorarea suprafețelor din jurul sudurilor.

Fiecare metodă de sudare are avantajele sale

Oțelul inoxidabil poate fi sudat în multe feluri, dar sudarea cu gaz inert se remarcă printr-o calitate sporită. Pentru a proteja sudarea și metalul sudat împotriva coroziunii, ar trebui să se utilizeze metode care utilizează un gaz inert, precum argonul sau heliul.

În cazul sudării TIG a oțelului inoxidabil, îmbinările sunt de obicei de foarte înaltă calitate. Sudarea într-un scut de gaz inert creează mici bazine de sudură, iar sudura în sine poate fi mărită cu ușurință cu un electrod extern dacă este necesar. Anumiți parametri, precum curentul de sudare, timpul de post-curgere a gazului și frecvența loviturilor de sudare TIG pot fi, de asemenea, ajustați pentru metale individuale, inclusiv oțel inoxidabil. Această metodă este potrivită chiar și pentru table subțiri de inox, dar toate operațiunile necesită multă practică și multă experiență în profesie.

Sudarea cu un electrod sau cu sârmă cu miez de flux este recomandată numai atunci când sudarea cu arc nu este o opțiune, de exemplu atunci când lucrezi în aer liber.

Sudarea MIG este o metodă simplă și eficientă de sudare cu arc electric în mediu de gaz protector cu electrod fuzibil. Aceasta are un grad ridicat de versatilitate, iar cu puțină practică, sudarea cu această metodă este relativ rapidă. Datorită acestor aspecte, reprezintă una dintre cele mai utilizate metode de sudare pentru confecții metalice din numeroase industrii.

Sursa: Articol de la partener

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati