Psihologilor care îşi desfăşoară activitatea în cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale le va fi recunoscută vechimea în muncă şi în specialitate, ceea ce le va facilita participarea la concursurile organizate de instituţiile publice. Proiectul depus de USR, parte a pachetului de susţinere a liber-profesioniştilor, a fost adoptat de Parlament.
Proiectul USR prevede ca perioada în care psihologul a desfăşurat activitate într-un cabinet individual, cabinet asociat sau societate civilă profesională să fie considerată vechime în muncă şi în specialitate dacă a avut venituri nete egale cu 12 salarii minime brute pe ţară şi dacă a achitat contribuţiile aferente către bugetul de stat.
„Psihologii – meserie a cărei importanţă este recunoscută din ce în ce mai mult – au de astăzi un drept pe care îl merită, acela de a le fi recunoscută vechimea. Pentru cele 23.000 de cabinete individuale şi societăţi civile profesionale de psihologie au fost impuse contribuţii, dar acestea nu erau echivalate cu recunoaşterea vechimii în cazul angajării şi, implicit, în cazul încadrării pe grila de salarizare. Legea face parte din pachetul legislativ USR de sprijinire a muncii independente, specifică pentru jumătate de milion de români contributori”, declară Oana Ţoiu, iniţiatoare a legii şi deputată USR în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.
În luna mai 2023 funcţionau, conform datelor din Registrul Unic al Psihologilor, peste 23.000 de cabinete individuale de psihologie şi societăţi civile profesionale de psihologie. De partea cealaltă, România are deficit de psihologi în spitale, şcoli şi grădiniţe. De altfel, o lege USR din 2020 care prevedea să existe mai mulţi consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i fie alocaţi mai puţin elevi sau preşcolari, nu s-a putut aplica tocmai din cauza deficitului de psihologi şcolari.
„Sănătatea mintală trebuie să devină o prioritate, după ani în care a fost mai degrabă ignorată, şi pentru asta avem nevoie de profesionişti. Următorul pas este decontarea facilă şi corectă a acestor servicii. Am reuşit, în echipa USR, în Parlament, să introducem şi dreptul la şedinţe gratuite de terapie pentru mamele cu sindrom post-partum şi părinţii care au primit diagnostic de sindrom Down pentru copilul lor”, precizează Monica Berescu, deputată USR de Iaşi şi co-iniţiatoare a legii.