Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, este în centrul unui scandal juridic major, după ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că a depus un denunț împotriva sa și a unui funcționar din Primăria Capitalei.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus un denunț la DNA împotriva primarului general Nicușor Dan și a unui funcționar din Primăria Capitalei, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, concret, in lunile aprilie-mai 2023, 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost emise, având la bază semnătura unui angajat care nu avea dreptul să facă acest lucru.
”Vorbim despre uzurparea calității oficiale de arhitect-șef al Municipiului București. Faptele s-au petrecut cu complicitatea primarului general Nicușor Dan care l-a și recompensat pe funcționarul uzurpator”, precizează FACIAS.
Un control recent al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a relevat că în aceste două luni, aproape 250 de acte de urbanism au fost semnate de Matei Damian, director executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritorială din cadrul Primăriei, și emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan. Potrivit legii, Damian nu avea dreptul să semneze aceste acte în absența unei delegări de atribuții din partea arhitectului-șef, o situație care nu s-a constatat în cazul său.
In ciuda faptului că era conștient de această situație, Nicușor Dan a continuat să emită aceste acte, astfel încălcând legea, potrivit denunțului FACIAS. Aceștia subliniază că aceste nereguli pot avea consecințe serioase, incluzând posibilitatea anulării autorizațiilor de construire, cu prejudicii semnificative pentru beneficiari și pentru întreaga comunitate a Capitalei.
FACIAS: ”Recompensă pentru semnatarul actelor ilegale”
Potrivit informațiilor din presa, primarul general ar avea o relație apropiată cu Matei Damian, pe care, ulterior semnării actelor ilegale care fac subiectul controlului ISC, l-a recompensat, numindu-l arhitect-șef interimar. Mai mult, acesta ar fi avut o reacție agresivă la reclamarea uzurpării atribuțiilor de către arhitectul-șef, neprelungindu-i mandatul și determinându-l astfel să se pensioneze.
Având în vedere toate aceste fapte, FACIAS a solicitat DNA o anchetă oficială prin care responsabilii să plătească pentru faptele comise, dar mai ales să fie prevenite aceste situații în care drepturile cetățenilor Capitalei sunt încălcate flagrant generându-se astfel prejudicii beneficiarilor contribuabili.