Prefectura Capitalei a decis verificarea respectării legislaţiei în cazul instalaţiilor SKID GPL şi a celor de depozitare în staţiile de carburanţi din Bucureşti.
- Colegiul Prefectural al Municipiului Bucureşti, întrunit luni în şedinţă, a hotărât ca reprezentanţii Poliţiei Locale să efectueze, „în regim de urgenţă”, verificări la agenţii economici care deţin instalaţii SKID GPL şi instalaţii de depozitare temporară a produselor (benzină, motorină, GPL).
Totodată, s-a decis constituirea unor comisii mixte de control care vor verifica respectarea legislaţiei în funcţionarea acestor instalaţii, informează Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti.
- Astfel, reprezentanţii Poliţiei Locale vor efectua, „în regim de urgenţă”, acţiuni de identificare şi verificare la agenţii economici care deţin instalaţii SKID GPL şi instalaţii de depozitare temporară a produselor (benzină, motorină, GPL). Poliţiştii locali vor verifica dacă operatorii economici deţin autorizaţii de construire/avize de amplasament (emise de Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile Sectoarelor 1-6), precum şi autorizaţii/avize de funcţionare emise de instituţiile competente (autorizaţie ISCIR, autorizaţia de securitate la incendiu, autorizaţie de mediu, autorizaţie de gospodărire a apelor, atestat GANEx şi raport privind protecţia la explozie emis de INSEMEX Petroşani, licenţă ANRE pentru GPL, certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice, buletine de verificare metrologică rezervoare, pompe, aparate de măsură).
„În cazul în care agenţii economici verificaţi nu deţin unul sau mai multe acte de reglementare specifice activităţii, Poliţia Locală va informa, de îndată, Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti asupra celor constatate. În situaţia în care Direcţiile Generale de Poliţie locală ale sectoarelor 1-6 şi Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au efectuat în ultimele 30 de zile acţiuni de verificare şi control ce vizează aspectele menţionate anterior vor transmite rezultatele acţiunilor realizate fără a se efectua noi acţiuni de control”, se arată în comunicat.
În urma centralizării datelor transmise de Poliţiile locale, Instituţia Prefectului le va solicita membrilor comisiilor mixte de control să demareze controale specifice, potrivit competenţei, în scopul dispunerii măsurilor ce se impun pentru respectarea legislaţiei.
Din comisiile mixte de control vor face parte: reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Inspectoratului în Construcţii al Municipiului Bucureşti, ai Autorităţii Rutiere Române, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ai Direcţiei Generale de Finanţe Publice, ai Direcţiei Regionale Vamale, ai Direcţiilor Generale de Poliţie locală ale sectoarelor 1-6 şi ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti.
Se vor verifica ”punctele vulnerabile” din Capitală
Totodată, reprezentanţii Poliţiilor locale au fost desemnaţi să identifice „punctele vulnerabile, cu posibil risc la incendiu”: rezervoare supraterane/subterane ale staţiilor de alimentare cu combustibili/GPL, închise temporar sau dezafectate, inclusiv cele situate pe platforme industriale, unităţi de parcare şi întreţinere vehicule (autobaze) şi alte obiective similare.
„O altă măsură adoptată în cadrul Colegiului Prefectural desemnează Inspectoratul în Construcţii al Municipiului Bucureşti să verifice autorizaţiile de construire/avizele de amplasament emise de autorităţile publice locale din municipiul Bucureşti pentru instalaţii SKID GPL, inclusiv instalaţii de depozitare temporară a produselor (benzină, motorină, GPL) în cadrul staţiilor de carburanţi pe raza municipiului Bucureşti, cât şi Normativul de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule, aprobat prin Ordinul M.L.P.A.T nr. 73/1161/1999”, menţionează sursa citată.