Ziua Limbii Române, sărbătorită la București

De Ziua Limbii Române, Primăria Municipiului București organizează mai multe evenimente prin care omagiază limba română. Programul este extrem de divers și cuprinde dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziții, conferințe, concerte, audiții, sesiuni de lectură și un inedit exercițiu de dictare.

* La Biblioteca Metropolitană București are loc astăzi, 31 august, de la ora 18:00, o Sesiune de Lectură Publică, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” (Șos. Cotroceni nr. 32, zona delimitată pentru picnic). Sesiunea este susținută de Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu, scriitori și poeți care au publicat în ultimii trei ani volume foarte valoroase, premiate atât în România, cât și în afara țării.  

Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Open Art, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și AgențiadeCarte.ro.

* Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează mai multe evenimente care își propun să ofere informații legate de DOOM 3, mărturisiri ale scriitorilor stabiliți în străinătate, lecturi publice și un concert de muzică tradițională reinterpretată. 

Astfel, astăzi, 31 august, de la ora 17:00, la sediul MNLR are loc dezbaterea „Cuvinte, cuvinte, cuvinte”, care va aduce în atenția publicului câteva dintre expresiile și cuvintele noi care au fost adăugate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române (DOOM 3). 

De la ora 18:30, tot la sediul MNLR, va avea loc dezbaterea „Scriitori români în străinătate”, iar de la ora 20:00 un concert susținut de trupa GRAIU.

Programul complet al evenimentelor de la MNLR îl găsiți aici: https://mnlr.ro/ziua-limbii-romane-la-mnlr-31-august-2023/.

* Tot astăzi, 31 august, de la ora 20:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More (Piața Alexandru Lahovari nr.7), va avea loc recitalul poetei și prozatoarei Nora Iuga, urmat de proiecția documentarului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha. Evenimentul este organizat de Centrul de Creație, Artă și Tradiție (CREART) al Municipiului București.

* Casa Artelor Dinu Lipatti găzduiește astăzi, 31 august, de la ora 19:00, deschiderea stagiunii de toamnă prilejuită de evenimentul extraordinar „Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti”, ediția a VI-a. Publicul se va bucura de audiții din muzica lui Dimitrie Cantemir, de conferința „Dimitrie Cantemir – O evocare contemporană”, susținută de Academician Georgeta Filitti și de proiecția filmului „Cantemir” (1973).

* Tot astăzi, 31 august, Teatrul Nottara a programat o lectură online, în interpretarea actorului Gabriel Răuță, pe pagina de FB a teatrului. Lectura face parte dintr-un program pe care Teatrul Nottara l-a început în luna martie, dedicat autorilor/cărților și traducătorilor. Urmăriți  #LecturiEsențiale pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara.

* Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” are deschisă expoziția de artă românească – iconografie, intitulată „Mai presus decât Heruvimii”. Expoziția, deschisă publicului în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9:00 și 19.00, poate fi vizitată până pe 30.09.2023.

*  Biroul Politici și Strategii pentru Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului București sărbătorește astăzi, 31 august, Ziua Limbii Române printr-o acțiune organizată împreună cu copiii români din diaspora. Astfel, copiii înscriși la școlile românești de weekend „Nicolae Iorga” din Birmingham și Liverpool și cei care participă la activitățile organizate de filialele Bibliotecii Prichindeilor (Cehia, Belgia, Croația, Suedia, Germania, Spania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Franța, Finlanda) au fost întrebați „Ce reprezintă pentru tine limba română?”. Răspunsurile lor creative – desene, picturi, mesaje scrise sau vocale – au fost editate într-un colaj audio și video și postat astăzi pe pagina de Facebook „Relația cu bucureștenii din diaspora”.

* Pe 2 septembrie, Șoseaua Kiseleff va găzdui un eveniment neconvențional, pus la cale de ARCUB, prin care se dorește aducerea în prim-plan a frumuseţii limbii române, prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute şi practicate activităţi educative – dictarea.

Astfel, băncile de şcoală se mută în zona Rondului Kiseleff, pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toți cei care iubesc limba română, interesați să ia parte la cel mai amplu şi inedit exerciţiu de dictare. Participanții vor așterne pe hârtie texte literare recitate de scriitoarea Doina Ruști. Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi va reda un text literar scris special pentru acest eveniment. 

Ziua Limbii Române se sărbătorește pe 31 august, ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990, în Republica Moldova, sub numele Limba Noastră, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de frontiere. 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati