La nivelul Primăriei Sectorului 6, în premieră pe București, va funcționa o Unitate Centralizată de Achiziții (UCA), care va cumpăra bunuri și servicii pentru toate instituțiile subordonate, în mod transparent și la prețuri mai bune.
Consiliul Local al Sectorului 6 a votat săptămâna trecută atribuirea calității de UCA Serviciului de Achiziții Publice din cadrul primăriei.
Ce înseamnă acest lucru?
”Consiliul Local al Sectorului 6 are în subordine 8 instituții. Imaginați-vă că fiecare dintre ele, alături de Primărie, trebuie să se gospodărească, să facă achiziții publice: consumabile pentru școli, saltele pentru creșe, alimente pentru DGASPC, etc.
În mod normal, pentru aceste cheltuieli necesare se întrunesc comisii de evaluare, se derulează licitații, se monitorizează implementarea contractelor. Un efort imens de timp, dar și de bani.”, a comunicat Primăria Sectorului 6.
Prin înființarea unei singure entități, Unitate Centralizată de Achiziții (UCA), care să facă achiziții pentru toate cele nouă instituții, apar o serie de avantaje:
- Se reduc costurile. Una este să-și cumpere fiecare instituție câte 100 de pixuri, de modele și prețuri diferite, și alta e ca o singură entitate să achiziționeze pentru ele 900 de pixuri. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât puterea de negociere este mai mare și prețul mai bun;
- Uniformizarea/standardizarea gamei de produse și servicii este un alt avantaj;
- Se câștigă timp și se diminuează riscul de contestații.
Primarul liberal Ciprian Ciucu a declarat: „UCA are foarte multe beneficii. În primul rând, prețurile sunt unitare, nu mai luăm pixuri fie cu 2 lei, fie cu 12 lei. E normal ca atunci când instituțiile nu se coordonează să apară discrepanțe și atunci te întrebi de ce unele produse au o anumită calitate, de ce prețurile diferă. Încurajez și alte primării de sector să implementeze unități centralizate locale de achiziții.”.
Unitățile de Achiziții Publice Centralizate la nivel local sunt utilizate frecvent în administrațiile naționale și locale din Uniunea Europeană de peste 15 ani.
În România, au început să fie înființate din 2021. Primele au fost la Timișoara, Sibiu și Harghita. Au urmat Cluj, Bihor și Brașov. UCA Sector 6 este a șaptea înființată la nivel național, singura din București și din jumătatea sudică a țării.
Primăria Sectorului 6 a participat încă din aprilie 2021 la competiția lansată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în urma căreia a fost selectată pentru a beneficia de sprijin pentru implementarea conceptului de UCA.
În decembrie 2021, primarul Ciprian Ciucu a semnat un protocol de colaborare cu ANAP/BEI, având ca obiect oferirea de asistență în acest demers.