Senatul a respins proiectul de plafonare a salariilor de la stat la nivelul președintelui țării

Senatorii PSD și PNL au respins inițiativa legislativă USR prin care veniturile salariale din sectorul public se plafonează la nivelul salariului președintelui României.

Inițiativa, depusă de fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, survine în contextul situației dezastruoase în care se află economia țării, când este esențială, mai mult ca oricând, reglementarea echilibrată și coerentă a salarizării în sectorul public. În prezent, numeroase instituții ale statului profită de diverse portițe sau ambiguități din lege pentru a-și crește nejustificat salariile la niveluri astronomice, iar multe funcții sunt remunerate peste nivelul din alte țări din UE.

„Nu este nicio surpriză că PSD și PNL protejează aristocrația bugetară a statului român. Exact la fel cum fac și cu pensiile speciale. La TV, domnul Ciolacu se laudă că vrea să taie cheltuielile și să plafoneze salariile și sporurile nesimțite, iar la votul în parlament respinge legea care ar plafona veniturile la nivelul președintelui României. Oficial, Președintele se află în vârful piramidei legii salarizării „unice” în România. Neoficial, șmecherii sistemului cumulează sporuri, sinecuri, CA-uri, tot felul de găselnițe prin care ajung la sume astronomice. Toate fiind plătite din buzunarul contribuabililor, pentru care cresc acum taxele ca să susțină în continuare același sistem hoțesc”, a spus Năsui.

USR consideră că plafonarea salariilor în sectorul public la nivelul salariului președintelui României ar asigura o mai mare echitate și justiție socială, contribuind la diminuarea discrepanțelor salariale între funcționarii publici, garantând astfel un tratament corect și echitabil pentru toți angajații statului.

Măsura ar fi contribuit și la reducerea corupției, limitând tentația unor clase de funcționari de a-și mări salariile și, nu în cele din urmă, ar fi echilibrat bugetul public, salariile fiind menținute în limite rezonabile.

Inițiativa legislativă USR de plafonare a salariilor din sectorul public la nivelul președintelui țării a fost respinsă cu 76 voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 31 de senatori au votat ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 8 s-au abținut.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati