Inspectorii ANPC au închis pentru o perioadă de la 6 luni la un an restaurantul Taverna Racilor din Herăstrău, după ce au găsit nereguli.
Instituția a publicat imagini cu scoici putrede, somon mucegăit și instrumente mâncate de rugină în bucătăria localului. Restaurantul nu avea nici autorizație de la primărie.
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat, în perioada 1 iunie – 15 septembrie, mai multe acțiuni de control la Taverna Racilor Herastrau – București, Sector 1, Parc Herastrau, administrată inițial de SC Nedsea SRL, iar în prezent de SC Commercial Diplomatic Club SRL (societati promovate în media de Paul Nicolau, cunoscut ca și Pescobar).
Localul a fost controlat de șase ori pe parcursul verii și de fiecare dată ANPC a aplicat amenzi și a confiscat alimente stricate.
La ultimul control, din 15 septembrie, ANPC a decis închiderea temporară a unității pentru abateri repetate.
Măsurile luate după controlul din 15 septembrie 2023 – administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL:
• amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
• oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produse alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei
• oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
• propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.
„Menționăm că vor fi transmise adrese către Primaria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică”, au mai spus inspectorii ANPC.
Principalele abateri constatate de echipele de control au fost:
– folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare
– prezența insectelor vii (muște) în unitate
– schimbarea stării termice a produselor
– nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde
– existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat)
– lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate
– lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu
– lipsa autorizației emise de Primărie
– produse alimentare cu data limită de consum depasită
– utilizarea unei mașini de transport neautorizate la care sistemul de racire nu era funcțional, ca și spațiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare pe timpul transportului.