Consilierul General al USR, Nicorel Nicorescu, a inițiat o propunere în cadrul Consiliului General al Municipiului București, privind schimbarea numelui străzii „Steaua Roșie” din Capitală. Propunerea vizează redenumirea acestei străzi în „Strada Romulus Rusan,” într-un demers de a înlătura simbolurile asociate cu perioada comunistă din peisajul public și de a aduce un omagiu personalităților remarcabile din istoria recentă a României.
Pentru a evidenția importanța personalității lui Romulus Rusan în istoria recentă a României, consilierul general USR, Nicorel Nicorescu o va avea invitată, mâine, la ședința CGMB, pe Ana Blandiana, o altă figură notabilă a societății civile, pentru a aduce în discuție aspectele relevante legate de Romulus Rusan și contextul proiectului de redenumire a străzii „Steaua Roșie” în „Strada Romulus Rusan.”
,,Numele actual al străzii, “Steaua Roșie”, are o legătură directă cu perioada comunistă și cu simbolurile sovietice, un simbol utilizat de Armata Roșie sovietică în timpul impunerii comunismului în estul Europei care trebuie să dispară pentru a închide răni din memoria multor români’’, spune Nicorel Nicorescu, consilier general USR.
Romulus Rusan, propunerea pentru noul nume al străzii, este cunoscut ca un scriitor român care a jucat un rol esențial în perioada de tranziție post-comunistă din România. El a fost fondatorul Alianței Civice, organizație care a fost activă imediat după căderea regimului comunist și a avut un impact semnificativ în promovarea democrației și a drepturilor omului. De asemenea, Romulus Rusan a fost unul dintre inițiatorii Memorialului Durerii de la Sighet, o instituție dedicată păstrării memoriei istoriei recente a României și promovării valorilor democratice.
În cazul în care propunerea va fi aprobată de CGMB, cetățenii care locuiesc pe această stradă vor trebui să își actualizeze actele de identitate în maximum 15 zile de la implementarea schimbării de nume, costurile acestei proceduri urmând să fie suportate de primărie.