Principala magistrală de canalizare a Capitalei, de sub Râul Dâmbovița, dar și principalele canale colectoare de pe raza celor șase sectoare vor intra în reparații în perioada următoare. De altfel, lucrările la Stația de epurare ape uzate de la Glina, inclusiv incineratorul de nănol, sunt în curs de finalizare, conform Buletin de Bucuresti.
„[…] sunt în curs de finalizare lucrările la incinerator și SEAU(n.r. Stația de Epurare a Apelor Uzate) Glina Faza 2, astfel, Comisiile s-au reunit în vederea stabilirii termenilor și condițiilor în care aceste bunuri vor fi predate ANB în Concesiune, conform procedurilor legale”, se arată într-un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 septembrie, a Consiliului General al Municipiului București.
Proiectul de hotărâre vizează o chestiune birocratică ce ține de dezmembrarea unui teren în vederea asigurării legalității concesiunii stației de epurare către ApaNova, ca urmare a finalizării investiției la Faza a 2-a care presupune și tratarea biologică a apelor uzate.
În același document apar și planurile privind restul rețelei de canalizare a Capitalei.
„Pentru realizarea lucrărilor aferente Fazei 2 a Proiectului de reabilitare a S.E.A.U. Glina, Municipiul București a obținut finanțare nerambursabila din partea Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune. Proiectul vizează atat extinderea Stația de epurare ape uzate(nr. SEAU) Glina, bazata pe performantele Liniei 1, construirea unui incinerator pentru nămolul produs de SEAU Glina, cat si, lucrări de reabilitarea Casetei si a marilor canale colectoare ce deversează în Caseta apa uzata transportata și construirea unor drenuri care sa preia afluxul de infiltrații din pânza freatica și sa coboare nivelul acesteia sub nivelul de pozare a colectoarelor de canalizare”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
“Caseta” este, de fapt, principala magistrală de canalizare a orașului, construită pe sub Râul Dâmbovița, care a fost finalizată în 1987. Ulterior, după Momentul ’89, a fost abandonată de autoritățile locale și preluată în anii 2010 de ApaNova când a fost curățată inclusiv de cofraje pentru beton lăsate în urmă de constructori.
Ca parte a lucrărilor de modernizare a sistemului de canalizare al Capitalei, sunt prevăzute și o serie de investiții în tehnologii pentru controlul pânzei freatice.
De altfel, într-o vizită recentă la Glina, primarul general Nicușor Dan anunța că lucrările pentru extinderea stației de epurare de la Glina și construirea incineratorului de nămol sunt executate în proporție de peste 90% și că ar urma să fie date în folosiță până la finalul anului.
La această oră, apa din canalizarea Capitalei este epurată doar mecanic cu ajutorul unor grătare pentru filtrare și a unor procese de decantare. Apa uzată este tratată biologic doar 75%, ceea ce înseamnă că Bucureștiul deversează apă poluate în Râul Dâmbovița.