De ce e îmbrăcat în alb Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În Biserica Ortodoxă, toți monahii și clericii, adică diaconii, preoții sau episcopii, poartă ceea ce se cheamă ținuta clericală. Formată din reverendă și rasă, de obicei ea este de culoare neagră, diferențiindu-l pe cel care o poartă de restul credincioșilor, ca semn al demnității slujirii la care a fost chemat de Dumnezeu și de Biserică, dar și ca simbol al smereniei și al pocăinței, arată Pr. asist. dr. Silviu Tudose de la Facultatea de teologie ortodoxă din București pentru Basilica.ro, potrivit realitatea.net.

Explicațiile vin chiar în ziua în care s-au aniversat 16 ani de patriarhat al Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române

În același timp, purtarea reverendei și a rasei, însoțite de fesul preoțesc sau camilafcă în cazul călugărilor și episcopilor, reprezintă un mod de a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos în lumea contemporană.

Statutul actual al Bisericii Ortodoxe Române prevede că „Patriarhul României poartă ca semne distinctive: o cruce și două engolpioane, haine de culoare albă: reverendă și rasă, culion și camilafcă având cruce” (Cap. 1, Art. 25, 4). Singurele momente din an când Patriarhul poartă rasă de culoare neagră sunt în perioada Postului Mare, în prima săptămână și ultima, a Pătimirilor Domnului, ca semn de pocăință, păstrând doar camilafca de culoare albă.

În Bisericile Ortodoxe surori nu mai întâlnim o astfel de tradiție, ca Întâistătătorul să fie îmbrăcat complet în alb. În Bisericile slave, Întâistătorii au doar camilafca de culoare albă, iar în cele de tradiție greacă toate veșmintele sunt de culoare închisă.

Cum s-a ajuns ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române să fie înveșmântat tot în alb
La noi, purtarea hainelor albe a început după ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române, din anul 1925, odată cu primul Patriarh, Miron Cristea. În ziua întronizării sale ca patriarh, acesta a primit în dar de la Mitropolitul Dionisie al Varșoviei o camilafcă albă. Ulterior, Patriarhul Miron Cristea, așa cum se poate vedea în imaginile păstrate din epocă, a extins culoarea albă la întreaga ținută patriarhală, lucru care s-a păstrat până astăzi și a devenit, iată, statutar.

Ce înseamnă culoarea albă în contextul bisericesc românesc

Albul veșmintelor patriarhale a fost explicat ca un semn al canonicității neîntrerupte a Bisericii Ortodoxe Române, aflată în comuniune de mărturisire a credinței celei adevărate cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.

În același timp, albul ne duce cu gândul la giulgiul lui Hristos Domnul din mormânt și la lumina Învierii Sale de a treia zi. Avându-L pe Mântuitorul ca model de Păstor, albul veșmintelor patriarhale poate fi și o chemare permanentă la slujirea jertfelnică și la împărtășirea bucuriei Învierii către poporul încredințat spre păstorire.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati