Peste 1.500 de participanţi sunt aşteptaţi la Climate Change Summit, în perioada 19-20 octombrie, primul şi cel mai amplu eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat schimbărilor climatice.
- Evenimentul organizat la Bucureşti va beneficia de prezenţa unor inovatori, antreprenori, cercetători, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi de business sau ai societăţii civile, precum şi oficiali guvernamentali şi din administraţia publică se reunesc pentru o cauză comună: identificarea de soluţii aplicabile în multiple domenii pentru provocările aduse de schimbările climatice.
Prima zi a evenimentului va avea loc la Opera Naţională şi aduce în faţa participanţilor peste 50 de vorbitori, români şi internaţionali, în paneluri şi discuţii despre un viitor sustenabil.
Cea de-a doua zi a summit-ului va pune accent pe conferinţe, workshopuri şi mese rotunde în peste 20 de locaţii din Bucureşti, pentru a explora şi modela viitorul.
Teme precum inovaţii din domeniul sustenabilităţii, politici climatice, finanţări verzi şi economie circulară, conservarea naturii şi acţiuni concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice se regăsesc pe agenda Climate Change Summit 2023.
În marja summitului, dezbaterile din cadrul meselor rotunde vor oferi oportunităţi pentru discuţii concentrate şi interactive privind chestiuni critice legate de politici climatice.
Astfel, reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului României, Ministerului Energiei şi Ministerului Mediului, dar dar şi cei ai sectorului de business participă activ la aceste discuţii, contribuind la dezvoltarea politicilor şi strategiilor climatice. Subiectele abordate includ angajamentele internaţionale privind clima, abordări legislative ale schimbărilor climatice, cercetarea şi dezvoltarea în tehnologiile energetice şi rolul autorităţilor locale şi centrale în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Totodată, atelierele de la Climate Change Summit oferă participanţilor invitaţi acces la cunoştinţe practice şi de implicare activă. Aceste sesiuni vin cu perspective valoroase şi soluţii practice care se concentrează asupra strategiilor regionale privind clima şi a oportunităţilor de finanţare verde, cum este workshopul „CEE Climate Meeting”, ce are loc la Reprezentanţa Comisiei Europene (CE) în România, unde se întâlnesc membri ai organizaţiilor de mediu din CEE pentru a identifica oportunităţi de colaborare în regiune.
De asemenea, workshopul „Conservation of Nature – A Bridge Between Urban and Rural”, care va avea loc în aria naturală Petricani şi care include şi un tur ghidat, pune accentul pe legătura dintre comunităţile urbane şi cele rurale, precum şi pe importanţa patrimoniului natural în beneficiul comunităţilor, în timp ce „Green Cities”, workshopul care va avea loc la sediul ONG-ului EFdeN, se axează pe educaţia în domeniul sustenabilităţii şi rolul vital al tinerilor în acţiunile privind schimbările climatice.
Programul evenimentului îl are pe afiş pe futurologul Ed Gillespie, scriitor, poet şi speaker inspiraţional, specializat în foresight, care va susţine la Cărtureşti Verona un workshop despre literatură şi acţiuni climatice.