Avocații din toată țara ies mâine în stradă și întrerup activitatea: „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”

Campania O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023, când s-a decis organizarea unei campanii pentru apărarea drepturilor avocaților, supuși unor provocări și disfuncționalități continue în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

ZiuaFaraAvocati a fost stabilită pentru 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de recomandarea către avocații membri de a întrerupe activitatea.

Avocaților li se recomandă să formuleze cereri de amânare în dosarele cu termen la acea dată, în care să invoce dispozițiile Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023 și Deciziei Comisiei Permanente din 19 septembrie 2023. În acest sens, avocații pot solicita la barou eliberarea unei adeverințe care sa fie folosită pentru amânarea cauzelor.

 Motivele protestului „O zi fără avocati, o zi fără justitie” au legătură cu modul în care judecatorii ii tratează pe avocati, cu termenele foarte lungi care măresc în mod nejustificat durata unui proces și cu intervenția judecătorilor în cheltuielile de judecată, care presupun onorariul avocatial și taxa de timbru, prin reducerea brutală și nejustificata a acestor cheltuieli sau prin respingerea lor în totalitate, ceea ce afectează în mod direct justitiabilul care a câștigat procesul. Apoi mai sunt aspecte ce țin de lipsa flagranta de respect a unor judecători fata de avocati, care se manifesta prin neacordarea cuvântului, întreruperea pledoariei sau precizărilor pe care avocatul le considera necesare, și un șir întreg de frecusuri inutile:
  • dovada taxei de timbru în original, când depui dovada bancara de plata, unii judecători vor și stampila băncii; depui cereri sau apărări prin e-mail, conform legii, primești comunicare peste 3 luni să depui în 2 sau 3 copii, întrucât instanta nu poate printa sau fotocopia pentru comunicare, trebuie musai sa se piardă luni de zile pentru acest moft; dacă trimiți documente cu sigla cabinetului și toate detaliile nu se accepta, trebuie sa le retrimiti sau sa le depui personal semnate;
  • împuternicirea avocațială scanata nici ea nu e suficientă, trebuie musai în original depusa etc. Digitalizarea e un cuvânt străin, de neînțeles la noi, musai trebuie tot ce e transmis digital sa fie si tipărit în zeci de copii, câte părți sunt. Procedura de regularizare poate dura mii de ani, uiți ca ai dosarul pe rol pana vine prima comunicare etc. Dacă ai 2 cauze în aceeași zi și la aceeași ora trebuie musai sa substitui alt avocat, nu se poate decala unul dintre dosare mai devreme sau mai târziu.
Pe scurt, e un nesfârșit labirint cosmaresc, plin de hârtii și comunicări, unele de un absurd pe deplin descris de Kafka, din care deseori avocatul iese complet epuizat. Pentru ca toate sincopele și nevrozele sistemice trebuie explicate de către avocat clientului, care uneori și el are propriile nevroze. De aceea avocații sunt cei mai mari consumatori globali de calmante.”, scrie Claudia Postelnicescu, avocat, pe pagina sa de Facebook.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati