Mai multe hoteluri de la Marea Neagră de pe litoralul bulgăresc anunță că vor renunța la pachetele all-inclusive.
Creșterea prețurilor la alimente, energie electrică și gaze i-au determinat pe mulți dintre cei care au afaceri în turism să își construiască o nouă strategie pentru sezonul 2024. Astfel, vor oferi turiștilor doar mic dejun și cină, notează stirileprotv.ro.
Peste 1,8 milioane de români și-au petrecut vacanța anul acesta în stațiunile de pe malul bulgăresc al Mării Negre. Cei mai mulți au ales Albena și Nisipurile de Aur și au preferat vacanțele în regim all-inclusive.
Pentru un sejur de șapte zile românii au plătit între 250 și 400 de euro de persoană.
Bulgarii spun că au înregistrat anul acesta o creștere a vânzărilor de 127% față de anul trecut. Chiar și așa profitul nu a fost cel așteptat.
„Unii patroni de hoteluri și managerii ne-au spus că pierd o cantitate mare de hrană și sume mari de bani din cauza clienților care sunt atrași vizual și își pun în farfurii mai mult decât pot mânca”, susține Atanas Dimitrov, vicepreședintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Bulgaria.
Pe lângă risipa alimentară, unii patroni de hoteluri spun că și scumpirea alimentelor, a energiei electrice și gazelor i-a determinat să ia în calcul renunțarea la regimul all-inclusive.
Rumen Draganov, președintele Institutului de Analiză și Evaluare a Turismului din Bulgaria: „Am construit resort-uri în mijlocul pustietății. Nu erau orașe, pub-uri sau restaurante. La acel timp a trebuit să oferim servicii de masă turistului care au constat în mic dejun, prânz și cină”.
În același timp, terasele și restaurantele din stațiuni abia dacă adunau clienți care aveau masa asigurata la hotel. Odată cu schimbarea ar avea de câștigat.
Pe de altă parte, tour operatorii români nu sunt încântați de ideea bulgarilor de a renunța la conceptul care i-a consacrat.