România va monitoriza și interpreta cu inteligența artificială mișcarea sturionilor pe Dunăre

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Mediului București a scos la licitație în SICAP un contract de 3,36 milioane lei pentru achiziția unui sistem de procesare cu Inteligență Artificială accelerată hardware care să monitorizeze mișcarea sturionilor pe traseul Dunării de Jos, de la Marea Neagră la Porțile de Fier. Se vor folosi date de la acei sturioni care au implantate, în ultimii 10 ani, emițătoare ultrasonice. Institutul se va folosi de IA pentru a implementa un proiect inclus în PNRR Pilonul I „Tranziția Verde”, Componenta 2 ”Păduri și protecția biodiversității”.

Ce face, în acest caz, IA-ul, potrivit autorității contractante? „Va procesa rapid cantități masive de date rezultate din fiecare analiză genomică ( fiecare analiză completă generează peste 50GB de date brute care descriu structura genomului fiecărui sturion) care să permită unui sistem de inteligență artificială să identifice modificările genetice normale și pe cele anormale. Acestea sunt induse de stresul modificărilor climatice sau de presiunea activităților antropice asupra arealului de reproducere a speciilor analizate… Folosirea unor sisteme specializate de inteligență artificială accelerate hardware are ca scop să detecteze variabilitățile genetice pe baza unui antrenament anterior și să crească astfel eficiența activităților de monitorizare a populatiilor studiate genetic”.

Livrarea sistemelor trebuie să se facă în maximum 5 luni. Se acordă punctaj suplimentar la licitație pentru un termen asumat de livrare de trei luni. Ofertele se deschid în 20 noiembrie.

Europa ne-a pus în vedere ca, până la în 2030, să implementăm măsuri care să refacă stocurile de sturioni cel puțin la nivelul din 2013.

Sturionii sunt cega, păstruga, morunul și nisetrul.

sursa: economedia.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati