România va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria

România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria, între localităţile Beba Veche şi Kubekhaza, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

„În cadrul şedinţei desfăşurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localităţile Beba Veche – Kubekhaza. Memorandumul vine în urma demersurilor iniţiate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Judeţean Timiş, care a promovat iniţiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localităţile Beba Veche – Kubekhaza”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, MTI, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmează să asigure construcţia infrastructurii şi furnizarea dotărilor şi utilităţilor necesare funcţionării punctului de trecere a frontierei.

„În conformitate cu prevederile Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, ratificată prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementează prin acorduri separate înfiinţarea sau desfiinţarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de funcţionare, caracterul traficului şi modificarea acestuia. Acordul urmează să prevadă înfiinţarea punctului de trecere de la Beba Veche – Kubekhaza şi să reglementeze regimul de funcţionare. În motivarea urgenţei acestui demers, Consiliul Judeţean Timiş a precizat că prin înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei se asigură mobilitatea transfrontalieră pentru locuitorii din judeţul Timiş. Iniţiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experţi, desfăşurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică şi condiţiile locale”, precizează ministerul de resort.

Deschiderea noului punct de frontieră implică şi modernizarea drumului judeţean DJ 682, pe o secţiune de aproximativ 24 km, şi realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniţă.

Memorandumul de înţelegere, prin care era consemnată intenţia României şi Ungariei de a deschide acest punct, a fost parafat pe data de 1 septembrie, la Timişoara, în contextul întâlnirii dintre ministrul român al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi ministrul ungar al Afacerilor Externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati