Cine pregătește alegerile din România pentru anul electoral 2024: „Este datoria și responsabilitatea noastră de a asigura organizarea unor alegeri libere”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a participat, alături de omologi din organismele electorale din statele Uniunii Europene, la Reuniunea la nivel înalt a Rețelei Europene de Cooperare privind Alegerile, care s-a desfășurat la Bruxelles în perioada 23-24 octombrie 2023, se transmite într-un comunicat de presă.

Evenimentul, care a inclus un amplu proces de consultare pentru pregătirea comună a proceselor electorale din anul 2024, a fost deschis de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Având în vedere experiența Autorității Electorale Permanente și bunele practici în materie electorală, președintele AEP, Toni Greblă, și directorul Direcției Reglementări, contencios electoral și coordonarea aplicării unitare a legislației, Octavian Chesaru, au prezentat, în cadrul reuniunii, aspecte relevante privind transparența proceselor electorale și capabilitățile sistemelor informatice utilizate în cadrul alegerilor din România.

Este datoria și responsabilitatea noastră, a tuturor organismelor electorale din Uniunea Europeană, de a asigura organizarea unor alegeri libere, corecte și democratice, mai ales în actualul context european care se confruntă cu provocări fără precedent. Cu sprijinul specialiștilor Comisiei Europene, am demarat procese ample de consultare pentru ca, atât alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cât și pentru celelalte tipuri de scrutinuri de anul viitor să se desfășoare în cel mai bun și eficient mod posibil. Cheia succesului rămâne transparența procesului electoral și asigurarea accesului tuturor cetățenilor la vot, într-un efort comun de sporire a încrederii electoratului, în special a tinerilor, în utilitatea votului pentru societate. Riscurile din domeniul cyber-security, fake-news-ul și alte provocări asociate procesului electoral reprezintă în continuare aspecte relevante pe agenda europeană și pot fi reduse doar printr-un efort comun de transparență și prin asigurarea unor dezbateri reale și democratice”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

Totodată, în cadrul reuniunii de lucru de la Bruxelles, conducerea AEP a arătat că transparența proceselor electorale este un element esențial pentru creșterea încrederii cetățenilor în alegeri, iar observarea alegerilor este unul dintre mijloacele importante prin care este asigurată integritatea, transparența și credibilitatea proceselor electorale. În acest sens, președintele AEP a adresat participanților la reuniune invitația de a participa, în calitate de observatori, la procesele electorale organizate în țara noastră în anul 2024, inclusiv la cele pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

În context, a fost apreciat faptul că România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care au reglementate în legislația electorală sisteme de acreditare atât pentru observatori naționali, cât și internaționali. De asemenea, a fost menționat faptul că sistemul electoral din România este caracterizat de digitalizarea unor proceduri esențiale, sporind încrederea cetățenilor în alegeri. Pentru instrumentele informatice utilizate în procesele electorale din țara noastră au fost implementate ample măsuri de garantare a rezilienței și siguranței, nefiind sesizate incidente de integritate sau securitate cu privire la acestea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati