„O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, transmisă online, astăzi, de Opera Naţională Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti prezintă iubitorilor genului liric spectacolul „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, în regia lui Ştefan Neagrău, în cadrul programului Seri de Operă Online. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

Oglindă a societăţii româneşti, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil contruită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influenţat de creaţiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acţiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane „O scrisoare pierdută”, care a avut premiera mondială la data de 16 decembrie 2012 pe scena Operei Naţionale Bucureşti, textul cunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale a fost, deigur, o provocare. Piesa celui mai important autor de teatru român este extrem de cunoscută publicului şi foloseşte expresii împrumutate din limbajul cotidian al timpului său, inclusiv greşeli gramaticale sau de pronunţie care au intrat în timp în limbajul comun drept citate culturale. Este un motiv pentru care, deşi s-a încercat de mai multe ori, textele lui Caragiale sunt aprope imposibil de tradus în alte limbi.

Libretistul Ştefan Neagrău, în acelaşi timp şi regizorul spectacolului, a avut dificila misiune de a realiza un libret care să conţină expresiile celebre din piesa lui Caragiale, să păstreze prin urmare aproape în întregime textul acestuia şi firul acţiunii, fără a-şi permite, ca alţi libretişti, intervenţii agresive asupra subiectului. Tot acest proces dificil nu a ştirbit nimic din farmecul comediei „O scrisoare pierdută”.

Următorul spectacol transmis online de către Opera Naţională Bucureşti în cadrul Seri de Operă Online este „Baiadera” de Ludwig Minkus, programat joi, 23 aprilie, începând cu ora 18:30.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati