Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că nu ştie cine a avut ideea de a izola pensionarii, însă aceasta este imposibil de pus în practică, din mai multe motive, fie ele de natură tehnică sau umană.
Totodată, edilul Bucureștiului solicită mai multă responsabilitate în transmiterea mesajelor oficiale pe tema epidemiei, pentru a nu speria şi mai mult oamenii: ”Riscăm să-i îmbolnăvim de inimă pe cei pe care vrem să-i apărăm de corona!”.
”În Capitală sunt 483 000 de persoane peste 65 de ani cu buletin de București. Alte câteva zeci de mii cu acte de identitate în alte județe ale țării. Bunici care își cresc nepoții bucureșteni, de regulă.
În Capitală sunt aproximativ 20 000 de locuri de cazare în 114 hoteluri.
Și din acest punct de vedere, al imposibilității practice, nu aș fi avut cum să fiu de acord cu scoaterea bucureștenilor de peste 65 de ani de acasă și transferul acestora în carantină, la hotel.
Acesta este doar un motiv tehnic.
Dar cel mai important este cel uman și de confort psihic. Cu o igienă personală atentă și cu o renunțare la vizite, socializări, cu ieșiri scurte doar pentru cumpărături, cu protecție (masca, mănuși), distanță socială etc, se pot obține aceleași rezultate că și în carantină.
Știm bine că și carantină presupune riscurile sale. Practic, sută la sută nu este nimeni și nicăieri ferit complet de contaminare. Nu ne putem ascunde toți în medii sterilizate.
Nu știu cine a venit cu ideea carantinei la hotel a persoanelor de peste 65 de ani și când, în ce luna. Circulă niște informații dar nu știm cât sunt de veridice.
Ceea ce vreau să spun este că nu am fost consultată și nici informată despre o astfel de măsură.
Mă văd nevoită să fac această precizare pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimele două zile pe acest subiect.
Într-o perioada atât de grea pentru întreagă omenire, am ales să vin cu acțiuni concrete pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și sprijinul oamenilor, eliminând polemică și nuanțele critice.
Dar, tragem o concluzie din spaima acestor zile, cauzată de expunerea publică a scenariului aproape apocaliptic al carantinarii tuturor persoanelor de peste 65 de ani, a la longue : mai multă atenție la informațiile cu impact social imens nu ar strică.
Riscăm să-i imbolnavim de inima pe cei pe care vrem să-i apărăm de corona!
Stresul, anxietatea, spaima sunt la fel de periculoase că un virus fără vaccin!
Provoacă scăderea imunității, depresia, îmbolnăvirea.
Văd o singură cale pentru a ieși teferi din acest război de tip nou : testare extinsă alături de măsuri de igienă personală și comunitară, protecția cadrelor medicale, dotarea spitalelor și pregătirea treptată, precaută, din iunie, de revenirea la normalitate”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.