Proiectul cultural „Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, care include un concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann” şi o expoziţie foto-documentară, dedicate împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, va avea loc, luni, de la ora 18,30, la Opera Naţională Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al ONB, vor fi interpretate şapte compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir, preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din ansamblu şi al muzicienilor invitaţi.
Înainte de începerea concertului, în foayer, va putea fi vizitată o expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir (secolele XVII – XVIII), organizată de Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Vor fi expuse reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe şi semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unei confirmări de participare trimisă în prealabil la adresa de e-mail: concertcantemir@gmail.com.
Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie „Anton Pann” şi finanţat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România, în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti.