Preşedinte USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, afirmă că, în urma adoptării ordonanţei de urgenţă prin care sunt reduse cheltuielile bugetare, nu pot fi plătite o serie de investiţii sau facturi de mentenanţă pentru echipamente la spitalele administrate de Primăria Capitalei.
- De asemenea, el a precizat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că există un blocaj în ce priveşte ocuparea posturilor vacante din spitalele aflate în subordinea Municipalităţii şi că problema a fost semnalată încă din luna mai printr-un memorandum adresat Guvernului, relatează Agerpres.
„Există la mai multe dintre cele 19 spitale ale Bucureştiului un blocaj pentru angajarea unor oameni care să îi înlocuiască pe cei care pleacă în privat sau la alte spitale, pe cei care ies la pensie sau se îmbolnăvesc. Există un memorandum din luna mai la Ministerul Dezvoltării, pentru deblocare, de exemplu, la un spital de copii, Gomoiu. Nu este singurul. Există trei reveniri la acel memorandum. Toate sunt blocate. De ce? Poate pentru pensii speciale, poate pentru furturile cu portbagajul făcute de unii şi de alţii, poate pentru alte motive pe care nu le cunoaştem. Poate o să le aflăm mai târziu de la DNA sau din presă. Nu ar trebui să fie blocate. Oamenii are trebui să aibă şansa să îşi facă meseria, iar pacienţii să aibă o şansă la viaţă”, a spus Voiculescu.
Liderul USR Bucureşti a menţionat că, în urma adoptării ordonanţei care vizează diminuarea cheltuielilor bugetare, nu pot fi plătite investiţii importante, iar spitalele acumulează datorii.
„Vă puteţi închipui un animal sănătos, un armăsar, care vrea să meargă cu viteză, care tocmai este legat de picioare, şi anume, de către Guvernul României. Şi anume, de către Parlamentul României. Ordonanţa pentru unele măsuri pentru sustenabilitatea fiscal-bugetară pe termen lung înseamnă că dacă un medic, o asistentă sau o infirmieră pleacă de la un spital, nu poate fi înlocuit, pentru că posturile sunt blocate. Înseamnă că investiţii atât de importante sau chiar facturi de mentenanţă pentru instalaţii de gaze medicale, pentru echipamente, nu pot fi plătite. Înseamnă datorii acumulate de către spitale, înseamnă şanse mai puţine pentru pacienţi şi cei care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat el.