Sănătatea arborilor din București, verificată într-un ritm de 100 de copaci pe an

Primăria Capitalei a ieșit cu tomograful pentru a evalua starea de sănătate a pomilor de pe domeniul public. În câteva ore, specialiștii de mediu pot spune dacă un copac e bolnav sau nu. Însă, tomograful nu poate fi folosit iarna, numărul de angajați e mic, iar cu un singur tomograf nu se pot verifica mii de copaci pentru care bucureștenii au trimis sesizări de pericol, conform digi24.ro.

Copacii pică în Capitală precum frunzele. Arborele din imagini s-a prăbușit recent peste o mașină, chiar la doi pași de Primăria Capitalei.

Singura modalitate prin care asemenea accidente pot fi prevenite sunt verificările efectuate de specialiști cu tomografe. Numai că în București există doar trei aparate, ceea ce face ca listele cu arbori periculoși să fie lungi, iar Primăriile nu fac față cererilor.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Au dreptate, adică avem întârzieri în emiterea avizelor de defrișare. Asta vine pentru că ani de zile nimeni nu a verificat ce se toaletează, defrișează.

Anul acesta au fost trimise către Primăria Capitalei 760 de solicitări pentru defrișarea copacilor. Dintre acestea, 33 au primit aprobare. Iar într-un singur an, au fost analizați cu tomograful puțin peste 100 de arbori.

Alex Anca, expert superior de mediu la Primăria Municipiului București: Cu ajutorul acestui ciocan electronic începem măsurarea vitezelor din trunchi, folosind lovituri mecanice și veți vedea că pe grafic vor fi niște viteze, care la final vor cumula rezultatul final. Când se termină evaluarea cu tomograful, echipamentul este dus la primărie, iar datele sunt introduse într-un program pentru interpretarea datelor.

Alex Anca: Constatăm că arborele are 48,2 cm, din care 33 reprezintă defect. În acest caz, arborele analizat este bolnav și exista riscul să se prăbușească oricând peste alee. Specialiștii îl vor introduce pe lista pentru defrișare, când îi va veni rândul la solicitări. Legea obligă municipalitatea să planteze alți șase arbori în loc, după ce copacul va fi tăiat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati